INSIDE/INSIDE gelanceerd op DDW 

Nieuwe onafhankelijke tool voor duurzaam interieur van DGBC, NIBE en EX Interiors

02 November 2018

INSIDE/INSIDE, dé onafhankelijke tool voor een duurzaam interieur, is onlangs officieel geïntroduceerd tijdens de Dutch Design Week (DDW). INSIDE/INSIDE werd bedacht door de Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) en Ex Interiors. Zij hebben de tool geïnitieerd om een antwoord te kunnen geven op de behoefte om duurzaamheid in interieur inzichtelijk te maken. Bovendien zien zij het als hun maatschappelijke plicht om duurzaam interieur in de gebouwde omgeving te stimuleren. 

Odette Ex, oprichter van Ex Interiors, opende de lancering met een inspirerende speech waarin ze onder andere stelde: ‘We houden ons van de domme wat betreft materialen in de interieurbranche. Vergelijk het met voedsel waar je een duidelijke keuze hebt als consument’. Zij vertelde verder hoe INSIDE/INSIDE een mooie combinatie vormt van tech en touch. Dat wil zeggen dat expertkennis op het gebied van milieu en duurzaamheid is gecombineerd met kennis van professionals op het gebied van esthetiek en functionaliteit van materialen. Ex gaf verder aan dat het rondom duurzaamheid ook gaat om je kwetsbaar en open opstellen.

Forbo Flooring doet als launching partner mee aan INSIDE/INSIDE omdat het gelooft in transparantie en bewustwording, en omdat het bedrijf graag een bijdrage wil leveren aan het behalen van de Nederlandse klimaat- en circulariteitsdoelen. De vloerproducent heeft zich met maar liefst vijf producten ingeschreven op het nieuwe platform, te weten CO2-neutraal Marmoleum, Sphera, Allura luxe vinyl de gloednieuwe Tessera Cloudscape tapijttegels en de Coral Welcome schoonloopmatten. Gebruikers van INSIDE/INSIDE zoals interieurarchitecten, facilitair medewerkers, ontwikkelaars en consumenten kunnen deze producten van Forbo en andere producenten vervolgens selecteren en betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact inzien en vergelijken.

e gebruiker selecteert daartoe de aantallen of vierkante meters producten en materialen en voegt dit toe aan de projectberekening. Vervolgens kan er worden ‘afgerekend’ op milieu-impact. In een enkel overzicht is te zien welke impact het interieur heeft en door welke onderdelen dit wordt beïnvloed. Gebruikers besparen hiermee tijd en geld omdat het verzamelen van informatie een stuk eenvoudiger wordt. Daarnaast hebben zij toegang tot betrouwbare informatie die onafhankelijk getoetst is. De output van het platform kan onder andere worden gebruikt in aanbestedingen en voor certificeringen. Daarmee is INSIDE/INSIDE het centrale online platform waar objectief inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is.

DGBC waarborgt de objectiviteit van INSIDE/INSIDE als onafhankelijke host van het platform en beschikt over de kennis voor het objectief meetbaar maken van duurzaamheid. Daarnaast is DGBC verantwoordelijk voor het duurzaamheidskeurmerk BREAAM in Nederland. NIBE heeft inhoudelijke kennis voor het berekenen van milieu-impact, circulariteit en gezondheid van materialen. Ex Interiors, tenslotte, is als interieurarchitect pionier op het gebied van duurzame interieurprojecten. Voor Forbo is duurzaamheid al jaren een belangrijk thema. Het bedrijf koopt alleen nog groene energie in en recyclet haar reststromen die weer grondstoffen vormen voor andere producten. Ook neemt Forbo snijafval terug dat verwerkt wordt in nieuwe vloeren en is de vloerproducent druk bezig om een oplossing te bedenken voor gebruikte vloeren. Forbo’s linoleum wordt inmiddels CO2-neutraal geproduceerd. Een eerste blik in de database leert dat Forbo’s producten een stuk duurzamer presteren dan het gemiddelde alternatief. Voor veel meer informatie zie forbo.com/flooring/nl-nl/ en insideinside.nl.

Reacties