Foto: verwarming_reparatie

Verwarming reparatie, onderhoud en installatie

Je wilt er vast nog niet aan denken, maar de koudere dagen staan alweer bijna voor de deur.

23 Augustus 2022

Een goed moment om te checken of de verwarming nog naar behoren werkt. In dit artikel vertellen we je alles over het repareren, installeren en onderhouden van een verwarming.

Installatie van een verwarming

Voor het installeren van een verwarming raden wij je toch aan om een expert in te schakelen. Wanneer je zelf een centrale verwarming gaat installeren, moet eerst de cv-ketel worden geïnstalleerd. Afhankelijk van het type cv-ketel moet hierbij ook een boiler worden geïnstalleerd. De cv-ketel moet met de gasleiding worden verbonden en belangrijk is om de rookgasafvoer te installeren. Vervolgens kunnen de radiatoren of vloerverwarming geïnstalleerd worden met de leidingen. Alle leidingen moeten met de radiatoren worden verbonden en met de cv-ketel. Omdat je vast alle leidingen zoveel mogelijk weg wilt werken, is dit een tijdrovende klus. Wanneer alles goed geïnstalleerd is kun je het systeem ontluchten en opstarten. Wil je een installateur inschakelen voor het installeren van de verwarming? Slim, want dit bespaart je veel tijd en zo weet je zeker dat dit goed gebeurt. Voor het plaatsen van een verwarming moet je rekening houden met een uurtarief van € 50,- tot € 65,-. Hou er wel rekening mee dat het hier alleen om de arbeidskosten gaat. Voor een cv-ketel beginnen de prijzen rond de € 1.100,- tot € 3.400,-.

Onderhoud van de verwarming

Het is belangrijk om de cv-ketel goed te blijven onderhouden. Zo zorg je ervoor dat die veilig en zuinig blijft werken. Een slecht onderhouden cv-ketel kan zorgen voor koolmonoxidevergiftiging. Een cv-ketel dient elk jaar, tot elke 2 of 3 jaar onderhouden te worden. De fabrikant van een cv-ketel schrijft dit voor. Het is belangrijk om deze onderhoudsbeurten ook echt te doen, om zo te zorgen dat de garantie op je ketel blijft bestaan.

Regelmatig onderhoud is ook belangrijk omdat:

  • - Het energie bespaart.
  • - Je cv-ketel minder kans heeft op storingen.
  • - Langer meegaat.
  • - De cv-ketel veiliger is op deze manier.

De verwarming repareren

Op een bepaald moment kun je er niet omheen: je cv-ketel gaat stuk en dient gerepareerd te worden. Een gemiddelde cv-ketel gaat 12 jaar mee, dus vaak loont het wel om een installateur te laten komen om de cv te repareren. Je cv-ketel heeft genoeg onderdelen waaraan die stuk kan gaan. Zo kan het liggen aan de elektronische ontsteking, branderautomaat, sensoren of de warmtewisselaar. Kortom: problemen genoeg die een installateur makkelijk voor je kan opsporen en maken!

Reacties