Merendeel Nederlanders stapt nooit over naar andere leverancier

Nederlandse huishoudens laten 1,5 miljard euro liggen bij energieleveranciers

22 Oktober 2019

Bijna zestig procent van de Nederlanders (58%) stapt nooit over van energieleverancier en heeft hierdoor een veel hogere energierekening dan nodig is. Dit blijkt uit onderzoek* van energievergelijkingssite EasySwitch.nl. Overstappen naar een nieuwe energieleverancier zodra het oude contract afloopt levert een gemiddelde besparing van 340 euro op. Doordat bijna zestig procent van de Nederlandse huishoudens niet wisselt van energieleverancier, lopen consumenten samen meer dan 1,5 miljard euro mis.**

Het is opvallend dat het merendeel van de Nederlanders zoveel geld laat liggen, aangezien het onderzoek tevens uitwijst dat twee derde (62%) zich zorgen maakt over de gestegen energierekening. Voor ongeveer de helft (49%) is dit zelfs een reden om zuiniger om te gaan met energie in huis.

Zuinige Zeeuwen: aantal overstappers snelst gestegen in Zeeland

Deze zorgen lijken consumenten in sommige provincies extra wakker geschud te hebben. Hier steeg het aantal overstappers het afgelopen jaar namelijk een stuk sneller dan in andere, blijkt uit data*** van de energievergelijker. In vergelijking met 2018 steeg het aantal consumenten dat wisselde van leverancier het snelst in de provincies Zeeland, Drenthe en Friesland. Ook in de provincies Utrecht en Overijssel profiteerden meer consumenten van de voordelen van overstappen.

Frederik van der Veen, CEO bij EasySwitch.nl, licht toe: “Zeeuwen zijn altijd heel trouw geweest aan hun energieleverancier, maar werden hierdoor voornamelijk in hun eigen portemonnee geraakt. De belastingstijging is voor veel mensen een flinke klap geweest dit jaar en de recent aangekondigde lastenverlichting maakt dit maar deels goed. Gelukkig zorgt het er ook voor dat mensen bewuster zijn gaan kijken naar hun uitgaven en zich realiseren dat je met overstappen kan besparen.”

Tevredenheid meest genoemde reden om niet te switchen

Bijna veertig procent (37,7%) van de Nederlanders geeft aan bewust over te stappen om geld te besparen. De resterende 4,3 procent die overstapt, geeft als reden dat zij een duurzaam energiecontract willen afsluiten. Daarnaast stapt het overgrote deel (41,9%) van de consumenten niet over omdat ze tevreden zijn met hun huidige energieleverancier. Andere redenen om niet over te stappen zijn de angst dat er iets misgaat en te veel gedoe.

Van der Veen vertelt: “We merken dat nog steeds veel consumenten niet weten dat er veel geld bespaard kan worden door over te stappen of denken dat het een ingewikkeld proces is. Het tegendeel is waar. Overstappen is binnen vijf minuten geregeld en de flinke welkomstkorting zorgt ervoor dat de volgende jaarrekening een stuk lager uitvalt. Door regelmatig te wisselen van energieleverancier kun je als consument een hoop geld besparen. Met het oog op de flink gestegen energierekening en de zorgen die consumenten hebben is dat een welkome besparing.”

*  Op basis van Multiscope-onderzoek onder 1.054 respondenten.

** €340 is de gemiddelde besparing voor een 3-persoonshuishouden (3500 kWh en 1500m3). In 2019 zijn er 7.924.691 huishoudens. Ervan uitgaande dat 58 procent van de Nederlandse huishoudens nooit overstapt, staat dat gelijk aan 4.596.421 huishoudens. Hierdoor laten deze samen gemiddeld 4.596.421 x €340 = €1.562.783.140 liggen.

*** Gekeken naar het aantal overstappers via EasySwitch.nl in de maanden januari t/m mei 2018 t.o.v. dezelfde maanden in 2019.