Foto: Klus-deze-zomer-in-rond-je-huis

Klus deze zomer in en rond je huis

De zomer is bij uitstek het perfecte moment om klussen in en rond je huis uit te voeren.

Guido van Loon

Met het mooie weer voer je alle klusjes makkelijk uit, die je tijdens afgelopen winter hebt laten liggen. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de dakgoot of het verven van je kozijnen. Lees hier over een aantal klussen die je in de zomer goed uitvoert.

Schilder je huis

Om de zoveel jaar verdient je houtwerk een nieuwe laag verf. De oude laag bladdert af, waardoor het houtwerk zichtbaar wordt. De zomer is het juiste moment om hier iets aan te doen. In deze tijd van het jaar hoef je de kou niet te trotseren en is de kans op regen het kleinst. Let wel op wanneer je dit schilderwerk uitvoert. Op dagen boven de 25 graden droogt de verf te snel, waardoor er blaasjes ontstaan. Schilder daarom in de ochtend of avond, wanneer de zon niet op haar sterkst is.

Controleer de dakgoot

In de herfst en winter krijgt je huis het flink te verduren. De wind waait hard, waardoor er ook veel bladen in het rond vliegen. Veel van deze bladeren terecht in de dakgoot. Het gevolg: je dakgoot raakt verstopt, waardoor regenwater slecht wegloopt. Kies er daarom voor om de dakgoot in de zomer schoon te maken. Verwijder al het blad en bekijk vervolgens of water makkelijk via de regenpijp de grond in gaat. Zit deze verstopt? Probeer de regenpijp dan voorzichtig leeg te halen of vraag een specialist voor hulp.

Check je dakpannen

Ben je druk bezig met het controleren van de dakgoot? Check dan direct of alle dakpannen nog op hun plaats liggen. Tijdens een flinke herfst of winter storm komt het regelmatig voor dat dakpannen verschoven zijn. Als een dakpan verschoven is, heb je grote kans op lekkage. Waterschade voorkom je door even te kijken of alle dakpannen nog goed op hun plaats liggen.

Maak je zonnepanelen schoon

Heb je zonnepanelen? Dan brengen deze in de zomer de meeste energie op. Na een winter met veel regen en sneeuw hebben je panelen het flink te verduren gekregen. Maak je zonnepanelen daarom goed schoon, zodat de collectoren weer volop zonne-energie opwekken. Kijk wel uit met het schoonmaken. Standaard schoonmaakmiddel beschadigt mogelijk de beschermingslaag. Gebruik daarom een speciaal middel dat geschikt is voor zonnepanelen, zodat je zeker weet dat je ze in optimale staat houdt.

Reacties