Transformatie Villa Velsen levert uniek plaatje op

Combinatie van Linarte-profielen brengt leven in de gevel

Villa Velsen dateert van 1953 en was voor eigenaar Kees vander Vlugt recent dan ook aan een grondige renovatiebeurt toe. Volledig strippen en isoleren was daarbij een logische keuze naar energie-efficiëntie toe, maar de Linarte verticale aluminium gevelbekleding van Renson gaf de villa anno 2021 tegelijk ook esthetisch een gigantische upgrade.

Isolatie en gevelafwerking: 2 vliegen in 1 klap

“We stripten de bestaande woning tot enkel het bouwkundige frame overbleef,” blikt Kees terug op de totaalrenovatie van z’n woning, “om het dan van onder tot boven volledig in te pakken met isolatie zodat we het op het vlak van energie efficiëntie weer up-to-date zouden krijgen. Tegen de gevel op het gelijkvloers kwam die isolatie aan de buitenkant van de bestaande muren. De aluminium, verticale Linarte-gevelbekleding van Renson bleek vervolgens een schot in de roos om die geïsoleerde gevels fraai mee af te werken. Zeker omdat die van deze verbouwing 1 geheel maakte, zonder dat de bestaande woning nog van de nieuw aangebouwde delen te onderscheiden valt. Wie onze woning nu ziet, ziet een gebouw in balans en kan nauwelijks geloven dat het om een verbouwing gaat.”

Demonteerbare profielen bewijzen hun nut

En dus kreeg Villa Velsen een Linarte-jasje aangemeten. Het oogde voor Kees net zo mooi als hij in gedachten had, maar een ander groot voordeel was volgens hem dat je achter de Linarte-profielen ook alle leidingen, hemelwaterafvoer en bedrading van camera’s en alarmsystemen kwijt kan, zodat niets daarvan nog te zien is. “Maar het gaat nog verder,” legt hij uit, “want bij een eventueel defect aan een leiding of kabel, kan je de aluminium profielen gewoon losklikken om er terug aan te kunnen. Iets wat met steenstrips of beplating tegen de gevel helaas niet mogelijk is. Herstellen of kabels bijtrekken, profielen terug inklikken, en klaar.”

Spelen met kleur en vorm

De kleurkeuze voor de Linarte-profielen viel op zwartgrijs. Dat combineerde voor de bewoners perfect met het (net niet) witte pleisterwerk op de bovenverdieping en de kwartskleurige – en dus iets lichtere – raamkozijnen. Boven de kozijnen kozen ze ervoor om de Linarte-profielen niet te laten doorlopen. Daar zorgt een vlakke beplating voor een mooi hoogtezicht.

Wat de vorm betreft, werden hier alle mogelijkheden benut. In een – op voorhand uitgemeten en uitgetekend – repetitief patroon komen de Block-profielen (in 2 dieptes) en de Even-profielen van Linarte terug. Het creëert een soort golfpatroon dat deze vernieuwde woning een unieke uitstraling geeft. “Dat is waarin Linarte zich echt van de concurrentie onderscheidt”, aldus Kees vander Vlugt. “Voor een bedrijfspand kan een volledige wand in eenzelfde profiel dan wel mooi ogen, maar voor een woning vind ik het een echte meerwaarde om te kunnen spelen met de beschikbare vormen en dieptes. En dus is het resultaat precies hoe ik het voor ogen had, al had ik natuurlijk wel goed mijn huiswerk gemaakt en wist ik eigenlijk vooraf al dat dit mooi zou uitvallen.”

www.renson.nl