Foto: StijvolEnDuurzaam-WonenNL

Stijlvolle én duurzame investeringen in je huis? Let hierop!

Belangrijker dan ooit is het belang van duurzaamheid geworden. Bij iedere keuze die we maken speelt dit ergens wel een rol. Van wonen, tot het doen van boodschappen en van vakantie tot werk.

Vincent 26 Maart 2023

Het fijne aan deze opkomende beweging is dat duurzaamheid niet meer beperkt is gebleven tot de puur praktische en soms esthetisch minder mooie zaken.

Duurzaamheid én stijl zijn tegenwoordig juist heel goed te combineren, ook bij het inrichten van het huis. Het hoeft niet meer zo te zijn dat je voor het één of het ander kiest, het valt prima te combineren. Welke investeringen in je huis duurzaam én helemaal de trend zijn? Hier de favorieten van dit moment.

Mooi staaltje werk

Als er één stijlvolle trend is binnenshuis die wij de komende jaren nog niet zien verdwijnen, dan is dat wel die van de stalen en aluminium kozijnen. Of je nu een deurkozijn laat plaatsen of voor nieuwe ramen gaat, het geeft direct je hele interieur een update. Investeren in nieuwe kozijnen is zeer duurzaam, het gaat je gas- en energierekening óngetwijfeld doen slinken. 

Dit geldt niet alleen voor stalen kozijnen, ook de andere opties zijn er tegenwoordig in zeer verantwoorde én stijlvolle opties. Ze zijn in veel gevallen véél duurzamer dan je oude varianten en ook van duurzame kwaliteit. Zo vallen de kunststof kozijnen prijzen reuze mee tegenwoordig. Mensen denken vaak onterecht nog dat het hele grote investeringen zijn, maar zijn blij verrast wanneer ze bijvoorbeeld de offerte voor kunststof kozijnen ontvangen.

Goed geleerd

Nog een duurzame keuze is die van kunstleer. Nu we massaal zien wat vleeseten voor impact op het milieu heeft, is minder leer gebruiken ook iets wat in opkomst is. Vroeger was nep-leer echter niet te vergelijken met de echte variant. Dit zorgde ervoor dat voor echte kwaliteit toch vaak naar gewoon leer werd gekeken. Maar dit is echt aan het veranderen, zelfs de kenners onderscheiden tegenwoordig het één niet meer van het ander. Een prachtige innovatie én een goede reden voor een nieuwe bank!

Stof tot nadenken

Niet alleen leer is bezig met duurzame alternatieven, ook andere stoffen doen het nodige stof opwaaien. Eerlijke en duurzame stoffen worden steeds meer de regel dan de uitzonderingen. Denk aan gordijnen van verantwoord katoen, die zijn geproduceerd in fabrieken waar géén kinderen werken. Allemaal zaken die bijdragen aan de duurzaamheid en het welbevinden op onze aarde.

Op een houtje bijten

Dan nog een laatste aspect waar tegenwoordig prachtige opties zijn, zonder dat er illegale houtkap plaatsvindt. Er zijn vandaag de dag de meest prachtige houtsoorten die van een eerlijk keurmerk zijn voorzien. Ook worden boomsoorten die dichter bij huis geproduceerd kunnen worden steeds meer gebruikt. Dit scheelt ontzettend in transport, iets wat eveneens vaak zeer vervuilend is.

Kortom, een stijlvol interieur mét een goed gevoel is vandaag de dag eenvoudig te combineren. Niet alleen de dure merken beperken zich tot het gebruik van verantwoorde producten, ook andere bedrijven gaan hier massaal in mee. Twee vliegen in één klap; een stijlvol én verantwoord huis, dat is fijn thuiskomen!

Reacties
Anderen bekeken ook