Goed voorbereid - Rookmelderverplichting voor alle woningen.

Meer dan 75% van de mensen heeft een rookmelder in huis. Per 1 Juli zijn rookmelders verplicht voor de bestaande bouw.

Wat betekent de rookmelderverplichting voor mij?

Vanaf 1 Juli 2022 wordt het verplicht in iedere woning in Nederland rookmelders te installeren. Er gold al een plicht voor nieuwbouwwoningen sinds 2003, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Dit gebeurt vaker ’s nachts doordat onze reuk dan minder goed/niet werkt. Daarom is het uitrusten van uw woning met voldoende rookmelders belangrijk die u tijdig kunnen alarmeren. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft daardoor ook als doel het redden van levens.

Daarbij dienen alle bouwlagen van uw woning te worden voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder. Dit komt neer op minimaal één melder per verdieping. Wanneer u al werkende rookmelders heeft hangen op iedere verdieping heeft deze nieuwe wetgeving geen gevolgen voor u. Een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft ook geen rookmelder te hebben.

In tegenstelling tot bij nieuwbouwwoningen waar de wet al vanaf 2003 van kracht is, worden er geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de melders. Daarnaast hoeven de brandmelders niet op het 230V/ elektriciteitsnet aangesloten te zijn. Dit betekent een brandmelder met batterijen volstaat. Echter is het verstandig om bij de keuze van uw rookmelder te kijken naar uw individuele wensen.

Waar plaats ik (slimme) rookmelders?

Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om uw rookmelder aan het plafond te bevestigen. Dit is de plek waar uw slimme rookmelder u het snelst kan alarmeren indien er een brand ontstaat. Hang uw (slimme) rookmelder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Hang uw rookmelder daarnaast ook minimaal 30 centimeter van een lamp vandaan. Zo voorkomt u dat de rookmelder vervuild door het stof dat de lamp aantrekt. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat u deze ophangt.

Hang ten minste rookmelders in de hal en op uw overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wilt u maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

Keuken

Hal/overloop

Slaapkamer

Woonkamer

Voor extra zekerheid, overige kamers