Wat maakt kunststof kozijnen anders dan houten kozijnen?

Ramen dragen in belangrijke mate bij aan de uitstraling van een woning.

Guido van Loon 23 December 2020

Met kunststof kozijnen kleed je een raam mooi aan én draag je bij aan de veiligheid van een woning. Over dit materiaal bestaan echter een aantal mythes. In dit artikel zullen we deze stuk voor stuk ontkrachten. En in welke opzichten verschillen kunststof kozijnen van houten kozijnen?

Kozijnen kiezen: doe zorgvuldig onderzoek
Misschien ga je binnenkort verhuizen of heb je een verbouwing op de planning staan. Het is best een uitdaging om het juiste type raam en kozijnen te kiezen. Feit is dat ze waarde moeten toevoegen aan je woning. Het kiezen van de juiste kozijnen is dan ook een taak waar je zorgvuldig onderzoek voor moet doen. Heb je een moderne woning? Dan zijn kunststof kozijnen zeker aan te raden. Ze zijn praktisch onderhoudsvrij, licht van gewicht en zorgen voor een moderne en frisse uitstraling.

Minder onderhoud nodig
Kunststof ramen zijn gemaakt van een vorm van plastic genaamd polyvinylchloride (PVC). Dit materiaal staat bekend als zeer duurzaam en gaat soms wel 50 jaar mee. Kunststof kozijn vergen in tegenstelling tot houten kozijnen weinig onderhoud. Natuurlijk moet je ze wel regelmatig schoonmaken, maar een echte onderhoudsbeurt hoef je de eerste decennia niet te doen. En zelfs dan is het een eenvoudige klus. Met schoonvegen en schuren kom je al een heel eind. Het onderhouden van houten kozijnen kost echter meer tijd en is een stuk duurder.

Mythe: kunststof verkleurt niet
Het idee bestaat dat kozijnen gemaakt van kunststof niet verkleuren. Dit is echter niet waar. Dit materiaal kan wel degelijk verkleuren en broos worden, vooral als de zon er veel op schijnt. Bovendien kun je een raam met kunststof niet repareren, in tegenstelling tot ramen met een houten frame. Houten kozijnen vergen veel meer onderhoud dan kunststof kozijnen. Wel begint hun levensduur opnieuw zodra je ze een onderhoudsbeurt geeft. Goed onderhouden houten kozijnen kunnen gemakkelijk een eeuw bestaan, en dat is bij kunststof kozijnen niet het geval.

Kunststof: duurzaam en van goede kwaliteit
Het is zeker waar dat kunststof kozijnen een positieve bijdrage leveren aan de uitstraling van je woning. Tenminste, als je dit materiaal op de juiste manier plaatst. Ook een mooi kleurtje wil vaak helpen. We raden aan om de hulp in te schakelen van een ervaren adviseur. Hij of zij heeft verstand van kunststof en weet precies wat wel of niet mooi is voor je huis. Sommige mensen knappen af op het idee dat kozijnen van plastic zijn gemaakt. Ze denken dat het van minder goede kwaliteit is. PVC is echter zeer sterk materiaal en gaat bij het juiste onderhoud lang mee. Dus maak je vooral geen zorgen!

Kunststof kozijnen en houten kozijnen hebben een ander prijskaartje
Kunststof kozijnen zijn betaalbaar. Gemiddeld ben je voor een rijtjeshuis tussen de 6000 en 12000 euro kwijt, inclusief de prijs voor HR++ glas, hulpmaterialen, de montage en het afvoeren van bouwafval. Het heeft daarmee een groot voordeel ten opzichte van hout: het is een stuk goedkoper. Bij een lager budget zijn kunststof materialen dus een goede keuze.

Ook houten kozijnen zijn een waardevolle investering
Bij goed onderhoud zijn ook houten kozijnen zeker de moeite waard. Door de sterke van hout is de driedubbele beglazing in feite goedkoper dan bij andere materialen. Bovendien zijn houten ramen een waardevolle investering omdat ze sfeer geven aan een huis. Hoe dan ook: het ligt echt aan je eigen wensen en budget.

Verdiep je in de veiligheidsnormen
Tenslotte zijn kunststof kozijnen erg veilig. Ze zijn flexibel en eenvoudig te combineren met veiligheidsmaatregelen, zoals rolluiken. Rolluiken werken inbraakwerend. Zorg er wel voor dat het bedrijf dat kozijnen plaatst werkt met de juiste bouwvoorschriften. Verdiep je in de veiligheidsnormen voor de toepassingen van bepaalde producten, zoals ramen en kozijn. Lees daarnaast beoordelingen van eerdere klanten over een bedrijf goed door. Tegenwoordig vind je overal op het internet reviews. Mooie kozijnen zijn belangrijk voor een woning, maar veiligheid en duurzaamheid zijn minstens zo belangrijk!

Reacties