Waarom grote kozijnen niet in jouw woning mogen ontbreken

Vandaag kiezen we steeds vaker voor grote kozijnen in onze woning.

En terecht: grote glaspartijen geven je een mooi uitzicht naar buiten en binnen geniet je volop van het zonlicht in huis. Architect Timko Lokerse ontwerpt al achttien jaar  grote glaspartijen – inclusief schuifpuien – in woningen en projecten. Hij legt ons uit waarom grote kozijnen een must  voor je woning zijn.

Connectie tussen binnen en buiten

“Dankzij grote kozijnen gaan binnen en buiten naadloos in elkaar over”, vertelt architect Timko Lokerse. “Woon je in een  landelijke regio, dan laat je met een glazen gevel de natuur binnen in je woning. Maar ook in een stedelijke omgeving is  het de moeite waard om te kiezen voor grote kozijnen. Grote glaspartijen laten het invallend zonlicht binnen en doen je  woning baden in natuurlijk daglicht. Wat een bewezen positief effect heeft op je welzijn en energie.” 

Slank design

Ben je verkocht en zou je thuis ook wel een glazen gevel willen? Dan moet je alleen nog even kiezen uit ontelbaar veel  mogelijkheden. “Bij grote kozijnen denken we vaak onterecht aan zware en plompe kozijnen, maar dat hoeft niet het  geval te zijn. Met ultraslanke profielen, in aluminium bijvoorbeeld, krijgen je kozijnen een minimalistische look.”

Keep it cool

De grote hoeveelheid licht die binnenkomt langs je grote glaspartijen zorgt voor een aangenaam lichte leefruimte. Maar hoe zit het met de temperatuur binnen horen we je denken? Zeker in de zomer kan die namelijk hoog oplopen.  Daarom adviseren we eigenlijk altijd een luifel om het zomerse en hoge zonlicht tegen te houden. In de winter is het  lage zonlicht juist heel aangenaam en dan kan die lekker naar binnen schijnen.

Optimale isolatie

“Mensen twijfelen wel eens aan de isolatiewaarden van grote kozijnen. Maar dat is onterecht”, zegt Timko Lokerse.  “Behalve zeer performante profielen, kan je ook vertrouwen op het isolerend vermogen van de beglazing zelf. Zowel  drievoudige beglazing? als? ?dubbele beglazing? isoleren tegenwoordig erg goed. Een specifieke coating maakt je kozijn  bovendien onderhoudsvriendelijk, dat is mooi meegenomen.”