Foto: u-waarde-kozijnen-deuren-profel-1

U-waarde kozijnen en deuren - Profel

Op zoek naar begrijpelijke info over de isolatie van kozijnen en deuren? Leer hier iets over de U-waarde en nog veel meer.

Wegwijs in de wirwar van U-waardes van kozijnen en deuren

Wil je weten hoe goed jouw kozijnen en deuren isoleren tegen kou en warmte? Of sta je op het punt om nieuwe te kopen en wil je goede keuzes maken? We verduidelijken de meest gebruikte technische termen in heldere taal. Zo snap je het voortaan meteen.

U-waarde uitgelegd

Je ziet de term vaak opduiken in brochures voor kozijnen en deuren. Maar waarom is de U-waarde zo belangrijk? Dat cijfer geeft je een beeld van de hoeveelheid warmte die je kozijnen en deuren doorlaten. Heeft jouw kozijn een hoge U-waarde? Dan laat het veel warmte door. Hoe lager de U-waarde, hoe hoger de isolatieprestatie van je kozijn.

Van Uf tot Uw: wat moet je ermee?

Om de isolerende werking van kozijnen en deuren in beeld te brengen, bestaat er een reeks specifieke U-waarden. We zetten de belangrijkste op een rijtje:
- Uf (frame): wil je weten hoe goed je deurkozijn en deur isoleren? Check dan de Uf-waarde.
- Ug (glass): de Ug-waarde geeft je een helder beeld van de isolatieprestaties van je raam- of deurglas.
- Up (panel): benieuwd hoe goed je deur de warmte binnenhoudt? De Up-waarde geeft je het antwoord.
- Ud (door): combineer je de Up-, Ug-, Uf-waarde en de afstandshouders van het glas? Dan krijg je de totale isolatiewaarde van je deur, de Ud-waarde.
- Uw (window): wat zijn de isolerende kwaliteiten van je kozijn? De Uw-waarde combineert de Ug-, Uf-waarde en de afstandshouders van het glas. En geeft zo de totale isolatiewaarde van je kozijn weer.

De afstandshouders zijn de kleine latjes die de glasplaten van elkaar scheiden. Ook die leiden tot warmteverlies. Om ze beter te laten isoleren zijn ze tegenwoordig vaak omhuld met kunststof.

Hou de Ug-waarde van je kozijnen en deuren in de gaten

Wist je dat de oppervlakte van het materiaal in je kozijn of deur de U-waarde sterk beïnvloedt? Bij grote kozijnen met veel glas kijk je dus eerst naar de Ug-waarde en dan pas naar de Uf-waarde. De isolatiewaarde van het glas telt zwaarder dan die van het raamkozijn. Voor een goede isolatie is het glastype dus belangrijker dan het materiaal van je raam- of deurkozijn. Heeft je deur maar weinig glas? Dan zal de Up-waarde belangrijker zijn.

Facts and figures

De U-waarde druk je uit in W/m²K. De W staat voor de hoeveelheid warmte die verloren gaat per vierkante meter (m²), en dat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K).

Wil je een nieuw huis bouwen in Nederland? Dan moeten je kozijnen een Uw-waarde van 1,5 W/m²K hebben. Voor deuren mag de Ud-waarde niet hoger liggen dan 2,0 W/m²K. En de Ug-waarde van het glas in je kozijnen en deuren ligt lager dan 1,1 W/m²K.

Profel levert kozijnen en deuren die voldoen aan de strengste isolatie- en andere voorschriften. Benieuwd? Neem contact op met de Profel Expert in je regio.

 

Meer van Profel Kozijnen & Deuren
Reacties