Onafhankelijk onderzoek: kunststof kozijnen hebben laagste levensduurkosten

Uit onderzoek van onafhankelijk adviesbureau BKS Schagen blijkt dat kunststof kozijnen de laagste levensduurkosten hebben.

02 Maart 2021

Vooral in de onderhoudskosten scoort kunststof erg gunstig ten opzichte van andere materialen als hout en aluminium. De resultaten van het onderzoek tonen volgens de VKG aan dat kunststof kozijnen een slimme keuze zijn.

Om een goed beeld te krijgen van de levensduurkosten (total cost of ownership) van gevelkozijnen vergeleek BKS niet alleen materialen, maar ook diverse woningtypes. Naast de rijtjeswoning zijn dat twee-onder-een-kap, vrijstaand, flats/galerijwoningen en appartementen.
Voor het onderzoek werden vervolgens van zes types kozijnen de aanschaf- en onderhoudskosten over een periode van 30 jaar berekend en vergeleken. Daarbij zijn houten kozijnen (FSC) afgewerkt met dekkende verf, houten kozijnen (FSC) afgewerkt met dekkende beits, houten passief kozijnen afgewerkt met dekkende beits, aluminium kozijnen, gemoffeld, geïsoleerd profiel, aluminium kozijnen, geanodiseerd, geïsoleerd profiel en kunststof kozijnen met montage-/stelkozijn onderzocht.

Grote verschillen

Als alleen de aanschafprijs van de materialen wordt vergeleken, is kunststof al het meest voordelig. Door vervolgens ook de onderhoudskosten gedurende een periode van 30 jaar mee te nemen, worden de verschillen groter. ‘De kosten zijn in alle gevallen, dus zowel bij aanschaf als onderhoud, berekend op basis van vierkante meter prijzen uitgaande van een levensduur van 30 jaar. Uitgaande van het prijspeil mei 2020 blijken de totale exploitatiekosten per vierkante meter kozijn gemiddeld voor kunststof zeer gunstig uit te vallen: ten opzichte van geverfd/gebeitst hout is dit 38% goedkoper. Wanneer we dezelfde vergelijking maken tussen houten passief kozijnen en kunststof, is dit verschil zelfs 43%’, aldus de onderzoekers in hun conclusie.

 Meer informatie: www.vkgkeurmerk.nl

Reacties