Foto: metaglas-balkon-glas

Renoveer je ruit

Glas is poreus en ontstaan door onder meer de inwerking van zout- en kalkaanslag op onbehandeld glas beschadigingen. Glasrenovatie is de oplossing.

Guido van Loon

Foto: Metaglas

Glas kan op diverse manieren beschadigd raken: onzorgvuldig schoonmaken, tijdens werkzaamheden, glasgraffiti met zuren, maar ook inwerking van zout in de kustgebieden en aanslag van cement. Glasrenovatie zorgt ervoor dat je ruit er weer als nieuw uitziet. Glasoppervlak lijkt glad, maar is dat niet. Wie glas onder de microscoop bekijkt, ziet een ruw oppervlak. Hierin nestelt zich gemakkelijk vuil, zout of kalk. Als gevolg daarvan wordt onbehandeld glas na verloop van tijd vies en steeds moeilijker te reinigen. Bovendien wordt door corrosie het glas kwetsbaarder, waardoor snel beschadigingen optreden die in een aantal gevallen niet meer te reinigen zijn. Behalve krassen kan er ook chemische aanslag op je ramen ontstaan. Deze vervelende waas kan gepolijst worden. Bijna altijd is echter het renoveren van het glas een mogelijkheid. Vaak wordt er dan ook een extra beschermlaag op het glas aangebracht, waardoor je weer voor lange tijd door je raam kunt kijken. Doorgaans wordt er ook op hoeken en moeilijk bereikbare plekken gerepareerd.

Glasrenovatie

Tegenwoordig gebeurt glasrenovatie zo professioneel dat de beschadigde oppervlakken zo goed als nieuw ogen. Het glas wordt ook niet verzwakt. De kras heeft het glas reeds verzwakt, na de renovatie wordt de spanning uit het glas verwijderd waardoor men weer een betrouwbare ruit heeft waar men jaren mee vooruit kan. Zoals gezegd kan bijna elke type glas gerepareerd worden. Alleen bij textuur en op de buitenzijde gecoat glas is dit niet het geval. Gehard, gebogen of getint glas kunnen daarentegen prima gerenoveerd worden, mocht dit nodig zijn. Vaak kan de reparatie ter plekke plaatsvinden en hoeft het glasoppervlak niet verwijderd te worden. Tot ongeveer één centimeter van de rand kunnen krassen behandeld en gerepareerd worden.

Behandeling vooraf

Tevens is het mogelijk voor ramen te kiezen die vooraf al behandeld zijn. Door het glas te behandelen, is het raam beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Het verhoogt de duurzaamheid en helpt vervuiling en beschadiging te voorkomen. Het glas blijft langer schoon en is bovendien beter te reinigen. Voor de preventieve behandeling van nieuw glas worden over het algemeen andere producten toegepast dan voor de reiniging en bescherming van bestaande producten.

Goedkoper

Wanneer je glas laat renoveren, dan bespaar je op de kosten van het laten aanbrengen van nieuw glas. Daarbij hoeft het kozijn niet opnieuw geschilderd te worden, wat bij het plaatsen van een nieuw raam wel het geval is. Bovendien zorgt renovatie voor minder rommel en is het milieuvriendelijker. Behalve enig slijpsel van het schuren van het glas, ontstaat er namelijk doorgaans geen rommel. Veel bedrijven zorgen er overigens zelf voor dat dit ook weer wordt opgeruimd. Bovendien zal het werk vooraf goed worden ingeschat en uitgemeten. Zodoende kun je nooit teveel betalen.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties