Foto: kunststof-kozijnen-schuifpuien

Kunststof kozijnen en schuifpuien

Bij renovaties opteren de huiseigenaars dikwijls voor het vervangen van de traditionele houten kozijnen door kunststof kozijnen.

Maar wat zijn de voordelen van een kunststofraamkozijn of een kunststof schuifpui? Heeft dit materiaal ook nadelen?

Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen?

Het grootste voordeel is zonder twijfel dat deze kozijnen van kunststofraamkozijn.nl een pak minder onderhoud nodig hebben dan houten kozijnen. Hout moet geschuurd en geverfd of gebeitst worden en dit is vaak een vervelende en tijdrovende klus. Kunststof kozijnen moeten gewoon af en toe eens schoongemaakt worden met water. Een ander voordeel is dat deze ramen heel slijtvast zijn. Met een beetje geluk moet je deze ramen nooit meer vervangen en heb je er levenslang geniet van. Je kan kunststof ramen krijgen in zo goed als elke gewenste kleur. Bovendien zijn deze kozijnen heel goed bestand tegen weersinvloeden omdat zowel vocht als warmte geen invloed hebben op kunststof. Je bespaart stookkosten omdat kunststof een isolerende functie heeft. Kiezen voor kunststof betekent ook een vermindering op de kans op inbraak.

Hebben kunststof raamkozijnen ook nadelen?

Een mogelijk nadeel zou kunnen zijn dat het gebruik van kunststof afbreuk zou kunnen doen aan de uitstraling van oudere woningen. Maar rekening houdend met het grote gamma kleuren mag dit tegenwoordig geen probleem. Er bestaan ook kunststof kozijnen waarin een houtnerf verwerkt is. Kunststof kozijnen zijn meestal duurder dan houten kozijnen. Op lange termijn is deze hogere kostprijs echter geen argument omdat hout regelmatig onderhouden moet worden en veel meer onderhevig is aan weersinvloeden zoals hevige zon en regen.

Tips

Op raamkozijnen kan kwaliteitsverschil zitten. Daarom is het aangewezen om de kwaliteit te controleren door een dwarsdoorsnede van het materiaal te bekijken. Zo kan je zien hoe dik het kozijn is en uit hoeveel kamers het is opgebouwd. Profielen die bestaan uit meerdere kamers isoleren in principe beter. De luchtlagen worden van elkaar gescheiden. Meer kamers betekent dus een betere isolatie. Toch moet je opletten voor misbruiken. Sommige producenten maken van oudere 3-kamer profielen 5-kamer profielen door tussenschotjes te plaatsen. Dit heeft niet hetzelfde gunstig effect op de isolerende functie als een profiel dat echt uit 5 kamers bestaat. Het is dus beslist een goed idee om een dwarsdoorsnede van zo'n profiel te vragen.

Reacties