Nieuwe kozijnen of deuren

Welk materiaal of welke kleuren kies je? Belisol helpt je graag op weg.

Als je nieuwe kozijnen en/of deuren wilt, heb je heel veel keuze. Dat begint bij het materiaal: kunststof, aluminium of hout. En dan: hoe kies je de kleur die jouw huis helemaal af maakt? We vragen het aan specialist Rob Hannink van Belisol Apeldoorn.

Contrast met de kleur van je gevel

De tijd van witte kozijnen in een witte gevel ligt echt ver achter ons. Kijk eens naar een kleur kozijn of deur die contrasteert met je gevel. Staar je niet blind op alleen de kleur van je baksteen. Want je gevel bestaat ook voor 15-25% uit voegen. Zeker in combinatie met de kozijnen zit er een wereld van verschil tussen lichte en donkere voegen.

Weer hetzelfde of opfrissen?

“Veel van onze klanten willen weer dezelfde kleur als de oude kozijnen. Wit of gebroken wit. En bij monumenten komt daar soms blauw of monumentgroen bij. Wij zien nieuwe kozijnen ook als een kans om een nieuwe kleur te kiezen, zeker als je verbouwt. Daar kan je hele huis een frissere uitstraling door krijgen. Woon je in een twee-onder-een-kapwoning? Dan kun je kiezen voor dezelfde kleur als de buren of een tint die er in de buurt ligt. Een beetje afwijken mag. Dat geeft een leuk contrast.”

Zwart of grijs

“In veel moderne woningen plaatsen we tegenwoordig elegante, zwarte profielen. Die kleur heeft als voordeel dat de kozijnen niet opvallen als je van binnen naar buiten kijkt. Maar als je ze in een natuurlijke omgeving plaatst, komen ze vaak hard over. Kies dan liever voor zwartgrijs. Dat is neutraler.”

Speel met kleur

“Niemand zegt dat je voor alle deuren en kozijnen dezelfde kleur moet kiezen. Combineer bijvoorbeeld kunststof kozijnen met houtnerf in papyruswit met een houten deur en kleinere aluminium kozijnen. Die kleuren en materialen gaan heel goed samen.”

Sla niet door

“Je hebt een eindeloze keuze aan kleuren. Maar we adviseren onze klanten wel om voorzichtig te zijn met opvallende kleuren als geel, paars of rood. Zij vinden het zelf mooi, maar het is maar de vraag wat eventuele toekomstige kopers ervan vinden.”

Eerst proberen

Kleuren kiezen is niet eenvoudig. Gelukkig heeft Belisol een kozijnsimulator op hun site . Daarmee zie je zelf van welke kleuren je vrolijk wordt en welke misschien toch niet zo goed bij je passen. Ontdek het op www.belisol.nl.