Foto: 2020/keuken-kunststof-kozijnen.jpg

5 Take Aways om te ontdekken of jij een kunststof-kozijnen-mens bent

Duurzaam, energiebesparend en plezierig voor de portemonnee… dat zijn de trends qua lifestyle en lekker wonen. Kunststof kozijnen passen perfect hierbij.

Met deze 5 take aways ontdek je of kunststof kozijnen bij jouw lifestyle passen.

#1 WANNEER KIES JE VOOR KUNSTSTOF KOZIJNEN?

Nieuwbouw

Als je een nieuw huis laat bouwen, moet je over álles nadenken. Welke uitstraling wil je? Ga je voor klassiek, traditioneel of modern? Wat voor soort ramen komen er in? Wil je roedeverdeling, openslaande tuindeuren, een serre… Een nieuw huis bouwen is één grote aaneenschakeling van keuzes. Daar hoort ook de materiaalkeuze van de kozijnen bij: hout, kunststof of aluminium.

Zit je er niet op te wachten om je huis om de paar jaar te laten schilderen? Wil je zo min mogelijk onderhoud? Dan zijn kunststof kozijnen zeker iets voor jou. Het maakt trouwens niet uit of je een klassieke, landelijke of moderne smaak hebt; voor iedere woonstijl zijn er passende kunststof kozijnen.

Kopen of verbouwen

Zijn er plannen om een ander huis kopen of staat er een flinke verbouwing op de agenda? Dan is dit hét moment om de kozijnen onder de loep te nemen. Voldoen de huidige kozijnen nog aan de wensen? Hoe is het gesteld met tocht en vocht? In welke staat verkeren de kozijnen? Zit er veel onderhoud aan te komen? Vind je het belangrijk om het huis een level omhoog te krijgen qua energielabel?

Het vervangen van bestaande kozijnen voor nieuwe kunststof kozijnen levert meteen voordelen op, zeker in combinatie met HR-glas. Dag vocht! Dag tocht! Tot ziens onderhoudskosten. Hallo lagere energierekening…

#2 WAAROM ZIJN KUNSTSTOF KOZIJNEN WEL/NIET IDEAAL VOOR JOU?

Niet voor jou:

Hou je van timmeren en klussen, schuren en schilderen, buffelen en knallen? Dan spijker je waarschijnlijk het liefst zelf je hele huis in elkaar.

Jij bent geen kunststof-kozijnen-mens.

Wel voor jou:

Ben je iemand die het leuk vindt om lekker te koken en met vrienden af te spreken? Hou je van reizen en trek je er in het weekend graag op uit naar strand of bos? Hang je graag lekker op de bank, bijvoorbeeld om een fijne serie te bingewatchen. Zit je veel achter de pc of ben je een gamer? Word je regelmatig in de sportschool gespot of ga je liever hardlopen/wielrennen/skeeleren/wandelen in de buitenlucht? Hou je van wegdromen bij een goed boek of uren relaxen in een warm bad?

Kunststof kozijnen zijn ideaal voor jou.

#3 WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE VOORDELEN VAN KUNSTSTOF KOZIJNEN?

 • Weinig tot geen onderhoud nodig. Nooit meer schilderen!
 • Duurzaam.Kunststof kozijnen gaan heel lang mee. Leveranciers geven niet voor niks (vaak) tien jaar garantie.
 • Energiezuinig. Kunststof kozijnen houden de warmte binnen en de kou buiten.
 • Goed voor je portemonnee. Geen verf-, schilder- of onderhoudskosten meer… tel uit je winst.

#4 ZIJN ER NOG MEER SUCCESFACTOREN?

Jazeker:

 • Kunststof kozijnen zijn er in veel verschillende kwaliteiten, kleuren en stijlen. Zo kun je kiezen voor gladde kozijnen of kozijnen met een houtnerf structuur; deze zijn bijna niet te onderscheiden van houten kozijnen. Kortom: er is voor ieder wat wils.
 • Veilig. Inbrekers houden niet van kunststof kozijnen, hout vinden ze wat makkelijker ‘te bewerken’.
 • Recyclebaar. Kunststof kozijnen zijn vrijwel volledig te recyclen. Dus goed voor het milieu!
 • Isolatie. Kunststof kozijnen zijn goed isolerend. Maar bedenk wel: een kozijn is natuurlijk maar een klein onderdeel van het totale raam (of deur). Dus kies je voor een goed isolerend (kunststof) kozijn, kies dan óók voor goed isolerend glas.

#5 HOE VIND JE DE KUNSTSTOF KOZIJNEN LEVERANCIER DIE BIJ JOU PAST?

Dat is niet zo makkelijk als je denkt. Er is een groot verschil in kwaliteit in kunststof kozijnen. Je moet dus goed opletten waar de kunststof kozijnen vandaan komen. In het voormalige Oostblok worden bijvoorbeeld kunststof kozijnen geproduceerd die niet aan de Nederlandse keurmerken voldoen.

Hoe vind je dan die ene kunststof kozijnen leverancier die wél betrouwbaar is en die wél de beste kozijnen produceert en levert?

Hier wat tips waar je echt wat aan hebt:

 1. Als de kunststof kozijnen in Nederland (of Duitsland) geproduceerd worden, zit je meestal goed.
 2. Liever nog: ga in zee met een gecertificeerde leverancier. Deze werken volgens vaste richtlijnen en worden gecontroleerd.
 3. Nog beter: kies voor een bedrijf dat is aangesloten bij VKG. Dit is de brancheorganisatie voor kunststof kozijnen. Met een VKG keurmerk geven bedrijven aan dat ze volgens de VKG richtlijnen werken, verder heeft de VKG een klachtenregeling en een waarborgfonds.
 4. Check de klantenreviews op internet.
 5. Kozijnen zijn niet iets wat je via internet bestelt. Neem er de tijd voor en bezoek bijvoorbeeld de showroom in Zwolle van Schipper Kozijnen.
 6. Vraag een schriftelijke offerte met tekeningen en details.
 7. Laat de kozijnen inmeten vóór plaatsing van de definitieve opdracht en loop het werk na plaatsing samen met de leverancier na.
 8. Let op dat je het garantiecertificaat ontvangt.

Wil je meer weten of kunststof kozijnen? Neem dan eens een kijkje op de website van een specialist op dit gebied, zoals Schipper Kozijnen.

Reacties