Foto: 0-2023/pexels-max-rahubovskiy-6077368__wecompress_com_-compressed.jpg

Kunststof kozijnen: duurzaam, onderhoudsarm en een goede keuze!

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden wat betreft design en kleur. Maar hoe maak je de keuze voor welke kozijn bij jou past? Daar helpen we graag bij in dit artikel!

Marlies 24 Juni 2023

Kunststof kozijnen: duurzaam, onderhoudsarm en een goede keuze!

Als je op zoek bent naar nieuwe kozijnen voor je woning of bedrijfspand, kom je er al snel achter dat je de keuze hebt uit drie opties. Er zijn houten kozijnen, aluminium kozijnen en kunststof kozijnen. In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen en voordelen van kunststof kozijnen.

Duurzaamheid

Als je je laat informeren over kunststof kozijnen, zoals bij Kozijnenverkoop.nl, zal je verrast worden door het feit dat dit type raamwerk erg duurzaam is. Sterker nog, het laten plaatsen van kunststof kozijnen en HR++ ramen is de meest efficiënte maatregel om je woning te verduurzamen! Kunststof isoleert namelijk beter dan hout of aluminium en kan in elke vorm gemaakt worden. Daarnaast gaan kunststof kozijnen zo’n 75 jaar of langer mee. Leuke bijkomstigheid: kunststof kozijnen zijn ook nog eens goedkoper in aanschaf.

In vergelijking met houten of aluminium kozijnen hebben kunststoffen over het algemeen de laagste U-waarde, wat aangeeft hoe goed ze isoleren. Dit materiaal heeft een waarde van gemiddeld tussen de 1 en 2 W/m2k (hout: 2,4 W/m2k; aluminium: tussen 1,8 en 2,7 W/m2k). Kunststoffen worden gemaakt van aardolie, maar door het lage gewicht heeft het een relatief lage CO2-uitstoot tijdens productie en transport. Daarnaast is het materiaal volledig recyclebaar. Wanneer je ooit besluit om de kozijnen te vervangen, kunnen ze dus gerecycled worden in plaats van dat ze bij het afval belanden.

Wil je jouw woning verduurzamen door kunststof kozijnen te plaatsen? Let er dan op dat de kozijnen voorzien zijn van een VKG-keurmerk, die gaan lang mee en behouden kleur, glans en vorm. Kunststof kozijnen worden vervaardigd uit PVC (Polyvinylchloride), waardoor er geen houtkap nodig is. Het productieproces, de inzameling en recycling van kunststof is de laatste decennia aanzienlijk verbeterd. Wist je dat het materiaal tot 10 keer recyclebaar is zonder kwaliteitsverlies? 

Combineer kunststof met HR-glas

Hoogrendementsglas, ook wel bekend als HR-glas, bestaat uit twee of meer glasplaten met daartussen een isolerende gasvulling, zoals argon of krypton. Deze gasvulling zorgt ervoor dat warmteverlies tot een minimum wordt beperkt en de energie-efficiëntie van het huis wordt verbeterd.

De combinatie van kunststof kozijnen en HR-glas zorgt voor een comfortabeler woonklimaat. De temperatuur in huis blijft gelijkmatiger en er zijn geen koude plekken meer bij ramen en deuren. Bovendien heeft HR-glas betere geluidsisolerende eigenschappen dan standaard dubbel glas.

Er zijn verschillende gradaties dubbel glas. Hoe lager de U-waarde en hoe meer plusjes, hoe beter de isolatie: 

  • standaard dubbelglas met U-waarde ± 2.9
  • HR-glas: dubbelglas met coating en U-waarde ± 1.9
  • HR+ glas: HR-glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6)
  • HR++ glas: HR-glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2)
  • HR+++ glas: drie lagen glas met coating en edelgasvulling. (U-waarde ± 0.9)

Onderhoudsvriendelijk

Een groot voordeel van kunststof kozijnen is het feit dat ze zo onderhoudsvriendelijk zijn. Het materiaal hoeft niet geschilderd te worden zoals houten kozijnen wel moeten. Kunststoffen zijn bestand tegen weersinvloeden en verkleuren niet door zonlicht. Het schoonmaken van kunststof kozijnen is eenvoudig; een vochtige doek met een mild reinigingsmiddel is voldoende om de kozijnen te reinigen.

Isolerend en energiebesparend

Door de hoge isolatiewaarde houden kunststof kozijnen de warmte goed vast en de koude buiten; en in de zomer andersom. Ze zijn dus erg energiebesparend, zeker wanneer je ze combineert met hoogrendementsglas. Het is dan ook een perfecte manier om te besparen op je energierekening. Daarnaast bieden kunststof kozijnen ook geluidsisolatie, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluiden.

Veiligheid

Een ander groot voordeel van kunststof kozijnen is dat ze de veiligheid van je woning vergroten. Het materiaal is van nature brandvertragend, waardoor een eventuele brand minder verwoestend zal zijn en gemakkelijker te doven is. Daarnaast zijn kunststof kozijnen voorzien van meerpuntssluitingen. Dit zijn speciale veiligheidssluitingen, die het moeilijk maken voor inbrekers om binnen te komen.

Veel mogelijkheden qua design

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden wat betreft design en kleur. Kunststoffen kunnen bijvoorbeeld zo bewerkt worden dat ze eruitzien als hout of aluminium. Ook zijn er vele kleurmogelijkheden om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de uitstraling die jij wilt hebben voor jouw woning of bedrijfspand. Je kunt daarbij het hele pand met kunststof raam- en deurwerk uitvoeren. Dus niet alleen de kozijnen, maar ook bijvoorbeeld de voordeur en de schuifpui.

Meerwaarde voor je woning

Last, but not least, kunststof kozijnen zijn een meerwaarde voor je woning. Door het plaatsen van kwalitatief hoogwaardige kozijnen verhoog je de waarde van je huis. Bovendien verbeter je daarmee ook het energielabel, waardoor de waarde nog hoger wordt. 

Kortom, kunststof kozijnen hebben veel voordelen en zijn een goede keuze als je op zoek bent naar duurzame, onderhoudsvriendelijke en energiebesparende kozijnen die ook nog eens een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Met dit type kozijn kies je dus voor een stijlvolle en veilige oplossing voor je woning.  

Reacties
Anderen bekeken ook