Foto: SelectWindow-WonenNL

Kunststof kozijnen dé trend voor 2023

Waar de Nederlander vroeger koos voor houten kozijnen, wordt de trend voor 2023 kunststof. Kunststof kozijnen hadden het imago om een goedkope uitstraling te hebben, maar dit klopt al lang niet meer.

02 Februari 2023

Ook vanwege de hoge isolatiewaarde én het duurzame en onderhoudsarme karakter van kunststof kozijnen, stijgt de populariteit.

Recent deed onderzoeksinstituut TNO een oproep aan de politiek, woningcoöperaties, de bouwsector en energiebedrijven: Het verduurzamen van woonhuizen gaat niet snel genoeg. Het kan en het moet sneller, zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn. Een beter nationaal isolatieprogramma zou moeten zorgen voor de verduurzaming van in ieder geval 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen.

Kunststof kozijnen zijn sterk isolerend en besparen energie

Nederlanders kijken met lede ogen toe hoe hun energierekening steeds hoger wordt. De woningvoorraad wordt massaal verduurzaamd, al dan niet geholpen met diverse subsidieregelingen en interessante financieringsvormen als de energiebespaarlening.

Goede isolatie is daarbij één van de pijlers waar men zich op richt. Ook kunststof kozijnen met isolatieglas vallen hier onder, naast bijvoorbeeld dak- of spouwmuurisolatie.

  •  Allereerst hebben kunststof kozijnen zelf een betere isolatiewaarde dan houten- of aluminium kozijnen.
  • Daarnaast is de keuze voor het soort glas belangrijk. Veel huizen zijn inmiddels voorzien van dubbel glas, maar er zijn ook nog veel -vaak oudere- woningen die nog enkel glas hebben. Bij het verduurzamen van de woning kan met isolerende beglazing dus een flinke stap voorwaarts gezet worden. Zo heeft triple glas een betere isolerende werking dan HR++ glas. Dit triple glas zorgt voor tot wel 5x betere warmte-isolatie dan gewoon isolerend glas.

Het Select Windows Energie Kozijn met triple isolatieglas isoleert dus nog beter dan de huidige generatie houten, aluminium maar ook kunststof kozijnen en dat merkt de bewoner op de energierekening.

Kunststof kozijnen zijn duurzaam én goedkoper

Kunststof kozijnen laten plaatsen is altijd al de goedkopere optie in vergelijking tot hout of aluminium. Anno nu zijn kunststof kozijnen af van hun goedkope uitstraling. De houtnerffolies, de Hollandse Hoek verbinding en de luxe afwerking met slanke scharnieren, ventilatiebeslag en mooie grepen hebben dat mogelijk gemaakt.

Tegenwoordig moet men vanuit wetgeving binnen de (renovatie)bouw beter nadenken over duurzaam en circulair bouwen. Kunststof kozijnen worden hier genoemd als dé manier om daar heel goed aan te kunnen voldoen. De levensduur van een kunststof kozijn is ongeveer vijftig jaar en daarna kun je dat kozijn bijna tien keer recyclen. We spreken dan van een levensduur van de grondstof van bijna 500 jaar. Daarmee is een kunststof kozijn dus duurzaam zoals men dat tegenwoordig graag ziet.

Kunststof kozijnen zorgen voor onderhoudsarm wonen

Het verduurzamen van de woning is een slimme investering. Het zorgt voor een lagere maandelijkse energierekening, meer comfort in huis en het heeft een positief effect op het milieu. Naast de duurzaamheidsreden is een kunststof kozijn een goed alternatief voor hout om tijd te winnen en/of onderhoudskosten te besparen. Het schilderen en onderhoud van houten kozijnen kost veel tijd of levert een rekening van de schilder op. En dat terwijl je naar kunststof kozijnen in principe geen omkijken hebt.

Kunststof kozijnen borgen veiligheid in eigen huis

Tenslotte zijn kunststof kozijnen een goede manier om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken om binnen te komen. Select Windows kunststof kozijnen zijn voorzien van een stalen kern, waar geen doorkomen aan is. Ook voeren we het SKG** Keurmerk, dat wil zeggen dat het hang- en sluitwerk voldoet aan de eisen van veiligheid volgens het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Meer van Select Windows Zwaag
Reacties
Anderen bekeken ook