Foto: jan-de-isolatieman-isolatie

Het isoleren van je woning: hoe doe je dat het best?

Als je dit leest ben je al een stap dichterbij met het isoleren van je woning.

Je weet dat het geld bespaart en dat het goed isoleren van je woning ook nog eens duurzaam is.

Dan rest nu de vraag, hoe isoleer je je woning het best? Hieronder lees je vijf tips die je op weg helpen.

1. Begin met het isoleren van de muren of het dak

Warmte stijgt, dus als je je muren en je dak goed isoleert, blijft de warmte in de winter in je woning. In de zomer daarentegen blijft het koeler omdat het de warmte van buiten tegenhoudt. Een efficiënt middel is pir isolatie. Pir is een kunstof die bekend staat om zijn hoge isolatiewaarde. Daarnaast zijn de platen dun, licht en stevig. Een ander populair isolatiemiddel is glaswol. Deze minerale wol wordt gemaakt van gerecyclede glasscherven. Het heeft ook een hoge isolatiewaarde en is relatief goedkoop.

2. Vervang enkele beglazing voor dubbele beglazing

In oude huizen kan het nog voorkomen dat de raampartijen van enkelvoudig glas zijn. Tegenwoordig worden alle woningen geleverd met standaard dubbel glas. Het voordeel van dubbel glas is dat de isolatiewaarde een stuk hoger is. Dit komt doordat tussen de glasplaten een laag lucht zit, waardoor koude lucht minder snel naar binnen trekt en warme lucht niet zo snel naar buiten gaat.

3. Plaats tochtstrips

Voel je wind tussen de kozijnen als je bij je ramen staat? Koop dan bij de bouwmarkt een rol tochtstrips (bepaal de juiste dikte) en plak ze op de plekken waar je de tocht voelt. Tochtstrips zijn makkelijk en snel te plaatsen en kosten een fractie van het geld wat je jaarlijks aan extra energie kwijt bent.

4. Vraag een slimme meter aan bij je energieleverancier

Heb je hoge gas- en energiekosten, dan kun je bij je energieleverancier een slimme meter aanvragen. Het voordeel hiervan is dat de thermostaat van de verwarming langzaam opstart en afbouwt. Je energierekening is nauwkeuriger in plaats van een schatting door de leverancier. Tevens kun je schakelen tussen dag- en nachttarief. Al met al levert je dit per jaar aanzienlijk voordeel op.

5. Radiatorfolie bevestigen achter de verwarming

Een makkelijke tip om kou tegen te houden is door radiatorfolie achter de radiator te plakken. Radiatorfolie is reflecterend en door deze te plaatsen achter de radiatoren, wordt de warmte teruggekaatst naar de kamer in plaats van naar de muren. Deze relatief goedkope folie koop je ook bij de bouwmarkt.

 

Reacties