Foto: pexels-andrea-piacquadio-3771111

Gordingen: De horizontale balken die je dak ondersteunen

Dakbedekking is een van de belangrijkste aspecten van een gebouw, omdat het het interieur beschermt tegen weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en wind.

Joris 01 April 2023

Een dak bestaat uit veel verschillende onderdelen die samenwerken om een stevige en betrouwbare constructie te maken. Eén zo'n onderdeel is de gording. Gordingen zijn horizontale balken die steun bieden aan de dakbedekking. Ze worden vaak gebruikt in metalen gebouwen en zijn essentieel voor de constructie van een duurzaam dak. In deze blog zullen we onderzoeken wat gordingen zijn, hun soorten en hun voordelen.

Wat zijn gordingen?

Gordingen zijn horizontale balken die boven op de primaire spanten van een gebouw worden geplaatst. Ze lopen loodrecht op de nok van het dak en ondersteunen de dakbedekking. Gordingen zijn meestal van staal en kunnen koudgevormd of warmgewalst zijn. Koudgevormde gordingen worden gemaakt door een platte staalplaat in een C-vorm te buigen, terwijl warmgewalste gordingen worden gemaakt door staal in de gewenste vorm te walsen.

Gordingen worden gebruikt in allerlei bouwtoepassingen, waaronder metalen gebouwen, pakhuizen, fabrieken en agrarische gebouwen. Ze zijn een essentieel onderdeel van een dakbedekkingssysteem en geven steun en stabiliteit aan de dakconstructie.

Soorten gordingen:

Er zijn drie hoofdtypen gordingen: Z gordingen, C gordingen, en Sigma gordingen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze van de gordingen hangt af van de specifieke eisen van het gebouw.

Z-gordingen:

Z-gordingen zijn genoemd naar hun vorm, die lijkt op de letter Z. Ze zijn het meest gebruikte type gording en zijn geschikt voor de meeste dakbedekking toepassingen. Z-gordingen zijn ideaal voor daken met grote overspanningen en kunnen tot 8 meter overspannen zonder door te zakken. Ze zijn ook gemakkelijk te installeren en vergen minimaal onderhoud.

C gordingen:

C gordingen lijken op Z gordingen, maar ze hebben een andere vorm. Ze zijn genoemd naar hun vorm, die lijkt op de letter C. C-gordingen zijn geschikt voor kleinere daken en kunnen tot 5 meter overspannen. Ze worden vaak gebruikt in agrarische gebouwen, zoals schuren en loodsen.

Sigma Gordingen:

Sigma gordingen zijn genoemd naar hun vorm, die lijkt op de Griekse letter sigma (Σ). Ze lijken op Z-gordingen, maar hebben een dikker web, dat extra stevigheid biedt. Sigma gordingen zijn geschikt voor zware dakbedekking toepassingen en kunnen tot 10 meter overspannen zonder door te zakken.

Voordelen van gordingen:

Gordingen bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten daksteunen, waaronder:

Duurzaamheid:

Gordingen zijn gemaakt van staal, waardoor ze duurzaam zijn en lang meegaan. Ze zijn bestand tegen weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en wind, en kunnen zware belastingen weerstaan zonder te buigen of te breken.

Eenvoudige installatie:

Gordingen zijn gemakkelijk te installeren en kunnen snel gedaan worden. Ze vergen minimaal onderhoud en kunnen gemakkelijk vervangen worden als ze beschadigd zijn.

Kosteneffectief:

Gordingen zijn kosteneffectief in vergelijking met andere soorten daksteunen, zoals spanten of spanten. Ze zijn ook licht van gewicht, wat de kosten van transport en installatie drukt.

Veelzijdigheid:

Gordingen kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan dakbedekkingstoepassingen, waaronder metalen gebouwen, magazijnen, fabrieken en agrarische gebouwen. Ze kunnen worden gebruikt voor zowel platte als hellende daken en zijn geschikt voor daken met grote overspanningen.

Verbeterde esthetiek:

Gordingen kunnen de esthetiek van een gebouw verbeteren omdat ze verborgen kunnen worden achter de dakbedekking. Hierdoor ontstaat een schoon en gestroomlijnd uiterlijk, dat esthetisch aantrekkelijk is.

Reacties
Anderen bekeken ook