Zelfbouw huis

Een eigen huis bouwen, wie wil dit nu niet? Uw droomhuis, op een unieke manier gebouwd met natuurlijke materialen. Duurzaam, met een enorme energiebesparing en al in enkele weken gerealiseerd. De houten bouwsteen van het HIB-systeem maakt dit allemaal mogelijk!

 

Impressie

Productomschrijving

Natuurlijk bouwen met de houten HIB (Hout Isolatie Bouw) bouwsteen. De unieke bouwelementen maken het mogelijk om een huis te bouwen waarbij gebruikgemaakt wordt van duurzame, natuurlijke materialen. Het zuiver ecologische bouwsysteem isoleert zeer goed, bespaart energie, is geluidsdempend en kierdicht. Het systeem is uiterst stabiel waardoor er zeer snel, laag na laag en vele verdiepingen hoog gebouwd kan worden. Een woning of aanbouw: u hebt alle vrijheid. In eigen ontwerp, door een architect of gezamenlijk. Met uw zelfgekozen indeling of aan de hand van de basismodellen kunt u alle kanten op. De mogelijkheden van de afwerking van gevels en interieur zijn zeer divers, zoals baksteen, houten delen, stucwerk, leem of andere materialen. De gepatenteerde luchtsleuven in de houten bouwstenen zorgen altijd voor een optimale vochtregulatie waardoor een natuurlijk leefklimaat wordt gegarandeerd. De HIB woning of aanbouw kan geheel sleutelklaar of casco voor u gebouwd worden. Het prefabsysteem is heel eenvoudig, hierdoor is ook zelfbouw onder begeleiding mogelijk. Zelfs de leidingen zijn eenvoudig en flexibel te installeren.

Natuurlijk
Het met een prijs bekroonde HIB-systeem verenigt de wens om ecologisch gebouwde huizen zonder schadelijke stoffen te realiseren met de eenvoud van een zelfbouwsysteem en buitengewone statische sterktes. Bij HIB wordt uitsluitend gewerkt met natuurlijke houtsoorten zonder chemische behandeling. De buiten toegepaste waterbestendige samengestelde houten platen zijn gebonden door de houteigen stof lignine. Zij dienen als damprem en hierdoor wordt het mogelijk om af te zien van het gebruik van folies. Met een mengsel van schaafspaanders en leem ontstaat een natuurlijke warmte-isolatie. Een gepatenteerd ventilatiesysteem en natuurlijke bouwmaterialen beschermen tegen uitgassingen of schimmel. Door de wandopbouw van het HIB-systeem zijn optimale warmte-isolatie en zeer hoge energiebesparingen mogelijk.

 

Geniaal eenvoudig
De houtbouwelementen worden als modulair systeem zonder kraan op elkaar geplaatst. Dit heeft zeer korte opbouwtijden en – in het geval van het inbrengen van eigen prestaties tijdens de bouw – grote besparingspotenties tot gevolg. HIB werkt samen met betrouwbare en gecertificeerde montagebedrijven. Wilt u zelf bouwen? Dan wordt u bijgestaan door een bouwbegeleider van HIB die u snel en ongecompliceerd instrueert en steunt. Ook voor een geoptimaliseerde installatie heeft HIB een oplossing. Door een desgewenst geïntegreerd inwendig installatiekanaal kan de elektriciteit ook na oplevering van de ruwe wanden eenvoudig en flexibel worden aangelegd. Tot slot helpt HIB de energiehuishouding en het woonklimaat te optimaliseren.

Technische specificaties

 

De houten bouwstenen worden gemaakt uit hout van dennenbomen uit het Zwarte Woud. De isolatiematerialen bevatten houtspanen, leem van mosselschelpen en kalk. De houten stenen (blokken) wegen niet meer dan 22 kg per stuk. Ze zijn gemakkelijk te hanteren zonder de noodzaak voor dure hefinrichtingen en zijn stapelbaar als Legostenen. De in elkaar grijpende en in verstek op elkaar gestapelde houtbouw elementen zorgen daarbij voor een uiterst stabiel wandopbouwsysteem.

De vulling en isolatie wordt gerealiseerd met verscheidene ecologische materialen waardoor isolatiewaarden vanaf Rc = 4,5 mogelijk zijn, zoals:
- hout-leem-kalk-mengsel (HLK-isolatie)
- Steico zell (cellulose isolatie)
- hennep en andere natuurproducten
- rivierkiezelstenen (als extra warmte-opslagbuffer en geluiddemper)

Gepatenteerde beluchtingsleuven in het buitenblad zorgen er door zelfregulering voor dat er geen vochtprobleem of schimmelvorming ontstaat, hierdoor ontstaat het zeer aangename woonklimaat van een houten huis. Daarnaast ontstaan, als de binnenwanden gevuld zijn met rivierkiezels of HLK isolatie, een uitstekende geluidsdemping.

Naast hun uitstekende ecologische en bouwfysische eigenschappen is het de constructie die de bouwelementen zo buitengewoon maakt. Twee rechthoekige platen met hetzelfde oppervlak worden door verschillende planken bij elkaar gehouden. Door een soort groef-en-flens principe worden zij laag na laag op elkaar geplaatst – horizontale verschuivingen worden voorkomen door klassieke zwaluwstaartverbindingen. Zo ontstaan binnen zeer korte tijd kaarsrechte, perfecte oppervlakken, die binnen en buiten van een willekeurige oppervlakafwerking van hout tot en met stucwerk kunnen worden voorzien.