Voorkom een lekkage bij noodweer met deze tips

Een lekkage in huis kan vergaande gevolgen hebben! Denk bijvoorbeeld aan vocht wat in een houten constructie trekt en hier voor rottend hout zorgt.

29 Augustus 2018

Ook kan het vocht in uw muren trekken en nare schimmel- en zwamvorming veroorzaken. Niet alleen geeft dit ruimtes een bijzonder onhygiënische uitstraling, ook kan het al snel enkele maanden duren alvorens de schade hersteld is. Eerst zal het vocht uit uw woning moeten trekken, waarna vervolgens voor het herstel van de schade kan worden gezorgd. Om de schade te laten herstellen is verstandig om een ervaren loodgieter in te schakelen. In dit artikel geven we u enkele handige tips om schade als gevolg van noodweer tegen te gaan.

Noodweer kan in verschillende vormen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een hevige herfststorm in de herfst, een aantal fikse buien na een wolkbreuk in de zomer, vorst in de winter of het voorjaar, enzovoorts. Ieder van deze vormen van noodweer kan voor schade zorgen!

Laat uw dakbedekking regelmatig onderhouden en controleren

Om de kans op een lekkage bij een hevige regenbui te minimaliseren, is het verstandig om de dakbedekking regelmatig te laten controleren door een dakdekker. Een dakdekker heeft vaak verschillende hulpmiddelen, die mogelijke beschadigingen of slijtplekken direct zichtbaar maken. Door deze plekken te herstellen voordat de herfst nadert, kunt u een lekkage voorkomen. Zou u dit niet doen, dan zou het vocht via de beschadigingen aan uw dakbedekking bij uw woning naar binnen sijpelen. Zoals reeds beschreven werd, kan dit vervelende consequenties met zich meebrengen.

Tip: kijk ook eens naar een nieuw type dakbedekking! Bij een groen dak is de kans op een lekkage kleiner dan bij een dakbedekking van bitumen.

Zorg dat de leidingen naar de buitenkraan worden afgesloten

Naast het feit dat u de dakbedekking op uw platte dak kunt laten controleren voorafgaand aan de herfst, doet u er verstandig aan om de leidingen naar de buitenkraan af te sluiten. De kans is groot dat u deze buitenkranen nauwelijks zal gebruiken in de wintermaanden. Als u de leidingen niet afsluiten blijft het water een lange tijd stilstaan en kan dit bevroren raken. Bevroren water zal uitzetten, waardoor de druk op de wanden van de leidingen toeneemt. Als de druk te groot wordt, zullen de leidingen knappen en ontstaat er een lekkage rond deze leidingen. Een loodgieter kan u helpen bij het afsluiten van de leidingen, al is dit relatief eenvoudig zelf te doen.

Controleer of uw roosters allemaal gesloten zijn

Zeker in de zomer laten veel mensen hun roosters geopend, om op die manier voor voldoende ventilatie te zorgen. Na een paar hete zomerdagen kan er echter noodweer opspelen. Denk aan de combinatie van een hevige wind met een fikse wolkbreuk! Om te voorkomen dat het vocht via uw roosters bij uw woning naar binnen weet te komen, is het belangrijk om deze te sluiten. Houd de weersvoorspellingen daarom in de gaten en sluit de roosters tijdig. Na het noodweer kunt u ze logischerwijs weer openen om de ventilatie te bevorderen.

Tip: met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid in huis meten! Als deze sterk toeneemt na noodweer, kan er sprake zijn van kieren en kleine gaatjes. Door deze te dichten neemt de kans op waterschade, bijvoorbeeld schimmelvorming op muren, af.