Stappenplan om zelf te metselen

Ben je van plan om binnenkort zelf een muur te metselen maar weet je niet zo goed hoe je moet starten en hoe je te werk moet gaan? Lees dan vooral verder en kom erachter hoe je zelf een muur metselt.

Guido van Loon 28 Mei 2019

Welk type muur en de juiste steen

Als je start met een muur metselen is het allereerst belangrijk om te weten wat voor muur je van plan bent om te gaan bouwen. Let er op bij je planning hoe groot de muur ongeveer gaat worden en hoeveel stenen je hiervoor ongeveer nodig denkt te hebben. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt is, moet je de juiste soort metselsteen vinden om je muur mee te gaan metselen. Er zijn een groot aantal stenen op de markt, zoals handvormstenen en vormbakstenen, die in verschillende kleuren, modellen en groottes te verkrijgen zijn.

Besprenkel de stenen en andere beginstappen

Een dag voordat je gaat beginnen met metselen, is het belangrijk om de stenen die je gaat gebruiken te besprenkelen met water. Laat het water vervolgens intrekken totdat de stenen de juiste vochtigheid hebben. Stel daarna de profielen in en zorg dat deze goed waterpas staan en aan de buitenkant van de muur. Bepaal de lagenmaat van de te metselen muur, zodat je weet waar je de stenen moet plaatsen en hoeveel specie je moet gaan gebruiken.

Starten met het metselen van de muur

Als je je muur gaat metselen, moet je eerst de metselspecie gereed maken volgens de instructies op de verpakking. De specie blijft meestal maar een paar uurtjes goed, waardoor het slim is om niet meer te maken dan je kunt gebruiken in ongeveer twee uur.
Nadat je de specie hebt gemaakt, span je een metseltouw, waardoor je de stenen recht plaatst tussen de profielen.

Het metselen zelf

Dan begint het echte werk: het metselen van de muur. Start met het aanbrengen van een laag specie met een troffel en druk de te plaatsen steen in een beweging in de specie. De volgende stenen druk je hier tegenaan. Zorg ervoor dat je de stenen een halve steen laat verspringen, zodat ze niet recht boven elkaar komen te staan.
De uitpuilende specie schraap je direct weg met een troffel en aan het einde van de dag krab je de voegen ongeveer een centimeter uit, waarna je ze glad strijkt met een voegspijker. Laat de muur daarna twee weken met rust, en werk het af door de muur af te voegen.