Foto: 2022/klussen-met-steigerhout.jpg

Klussen met steigerhout

Steigerhout is al meerdere jaren ontzettend populair! Maar wat is handig om te weten, voordat je gaat klussen met steigerhout?

5 dingen die handig zijn om te weten.

1. Er zijn meerdere soorten steigerhout

Veel mensen denken dat ‘steigerhout’ gewoon ‘steigerhout’ is. Maar net zoals dat er bijvoorbeeld bij haardhout verschillende varianten zijn, is dit bij steigerhout ook zo. De kern van steigerhout is vrijwel altijd hetzelfde, er zijn alleen verschillende bewerkingen van steigerhout! Als een steigerplank bijvoorbeeld al voorzien is van een kleur, betekent dit meestal dat de plank al direct klaar is voor gebruik! De planken zijn vaak ovengedroogd en daarna gedompeld, of hangend gespoten en zo voorzien van mooie, dekkende kleur. Bovendien krijgt het hout hierdoor een extra impregnatie mee. Zeer handig voor buitengebruik!

2. Elke steigerplank heeft z’n eigen uitstraling

Elke steigerhout variant heeft een eigen uitstraling. Waar witte steigerplanken goed passen bij een landelijke inrichting, heeft zwart steigerhout een meer industrieel karakter. Geschaafd steigerhout is heel strak, maar gebruikt steigerhout heeft een ruwe en robuuste uitstraling. Het mooie is dat deze planken een eigentijds karakter hebben! Om deze reden is gebruikt steigerhout al jaren populair. Deze planken zijn letterlijk begonnen als verse plank, waarna ze op de bouw goed zijn gebruikt op de steigers. Door alle weersomstandigheden en werkzaamheden zijn de planken op een ‘natuurlijke manier’ bewerkt. Wil je liever een strakke plank, dan zijn er tegenwoordig ook nieuwe steigerhout varianten, met een old look uitstraling!

3. Check dat het steigerhout gedroogd is

Belangrijk om te weten: vers of niet gedroogd steigerhout gaat nog werken. Tijdens de droogperiode zetten de planken nog uit. Als u net uw meubeltje heeft gemaakt, is dit niet wat u wilt! Veel planken worden daarom ovengedroogd, om het droogproces te versnellen. Maakt het niet uit dat planken nog wat gaan werken? Dan is vers steigerhout de goedkoopste variant om mee te klussen.

4. Koop steigerhout op maat

Het advies om steigerplanken zoveel mogelijk op de gewenste lengte kopen, zodat u na levering direct aan de slag kunt. De meeste aanbieders hebben lengtes tot en met 5 meter. Maar Steigerplank.com kan het hout bijvoorbeeld alvast op de gewenste lengte laten zagen. Dit scheelt je heel wat zaagwerk!

5. Hart van de plank naar beneden

Gebruik je de steigerplanken om er een tafel of ander meubelstuk van te maken? Dan wil je natuurlijk dat de planken zo recht mogelijk blijven! Let er daarom op dat de planken met het hart naar beneden worden gemonteerd. Een plank gaat in de loop altijd werken naar de natuurlijke vorm van het materiaal. Plaats je het hart naar boven, dan hebben de plank ook kans om in een u-vorm te gaat trekken. Als je de plank naar beneden plaatst en monteert met schroeven, blijven de planken mooi op hun plek zitten!

Reacties