Foto: 2017-10/garage-inrichten-tips.jpg

Praktisch inrichten van je garage

Met deze handige tips voor het praktische inrichten van ruimtes creëer je extra ruimte in je garage.

Eén van de meest lastige ruimtes om in te richten in huis is zonder twijfel je garage. Hoe kan dit? De garage hoeft er, in tegenstelling tot andere ruimtes, niet per se mooi uit te zien wat betreft meubels en aankleding. In deze ruimte draait het om een praktische inrichting: handige opbergruimtes, genoeg ruimte voor de auto, plek voor de fietsen et cetera. Hierbij kom je meteen tot het lastige punt: grote kans dat je van alles in je garage kwijt wilt, maar de ruimte is vaak niet ontzettend groot. Gelukkig zijn er wel genoeg tips om je garage zo praktisch mogelijk in te richten zodat je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte. Hoe? Dat lees je hieronder.

Vooraf: wat wil je met je garage?

Voordat je je ruimte praktisch gaat indelen is het verstandig om je af te vragen waar je je garage allemaal voor wilt gebruiken. Ben je er bijvoorbeeld van plan om een (tweede) koelkast te plaatsen? Wil je er je fietsen kwijt? Wil je je auto parkeren in deze ruimte? De grootte van garages kunnen behoorlijk verschillen. Kijk daarom goed wat bij jou de prioriteit heeft. Is je garage zo groot dat je auto er net in past? Dan is het wellicht handig om je auto buiten te zetten. Gelukkig is er vandaag de dag altijd wel een autoverzekering die je auto dekt voor eventuele schade van buitenaf. Verstandig in dergelijke gevallen is om je ruimte dan bijvoorbeeld te gebruiken voor fietsen, extra opbergruimte, als knutselruimte et cetera. Kortom: richt de boel in naar de ruimte die je hebt. Zorg hierbij altijd dat het niet té vol wordt.

Experimenteer met plafonds

Bij het inrichten van de garage wordt vaak het plafond vergeten. Dat is jammer, want je kunt juist veel met een plafond. Heeft je garage bijvoorbeeld een hoog plafond? Dan kun je er een extra opbergruimte aan vast maken (een soort vliering) door middel van planken, een trapje en dozen of opbergplanken. Ook met een laag plafond kun je genoeg: wanneer je wat extra balken aan het plafond vast maakt kun je er spullen zoals ski’s, planken en andere platte spullen neerleggen. Kijk dus altijd omhoog wanneer je je garage gaat (her)inrichten, je kunt veel meer met het plafond dan je denkt.

Fietsen in garage

Veel mensen gebruiken de garage als een opbergplaats voor hun fietsen. Dat is logisch, aangezien fietsen gemakkelijk mee kunnen worden genomen wanneer ze buiten staan. Ook is het beter voor een fiets om niet alle dagen in de kou of onder de felle zon te staan. Zorg voor een lege hoek waar je je fietsen kwijt kunt en waar je niet hoeft te zijn voor andere spullen. Heb je een kleinere garage? Dan kun je denken aan een andere manier van opbergen. Namelijk je fiets ophangen. Vandaag de dag heb je diverse systemen die je aan de muur kunt vastmaken waar je je fiets gemakkelijk aan kunt hangen of in kunt klikken. Het ziet er niet alleen leuk (en trendy!) uit, het is ook nog eens hartstikke handig omdat het je veel ruimte scheelt. Die ruimte kun je dan weer gebruiken voor andere opbergruimtes en spullen.

Mogelijkheid voor opbergen

Een garage wordt over het algemeen dus gebruikt als opbergplek voor spullen, fietsen en auto’s. Hiervoor heb je wel de nodige opbergruimte nodig. Een goede oplossing voor kleinere spullen zoals gereedschap, schoenen en spullen voor je tuin zijn opbergplanken aan de langste wanden van de muur. Wanneer je werkt met planken kun je veel spullen kwijt. Wil je liever gaan voor een meer nette optie dan kun je natuurlijk kiezen voor inbouwkasten met deuren ervoor. Op die manier ziet je garage er netjes uitjes en zijn je spullen allemaal goed opgeborgen.

Meer ruimte nodig

Heb je echter toch meer ruimte nodig voor het doel wat je voor ogen hebt voor je garage? Dan kun je eraan denken om een verbouwing te doen. Wanneer je de juiste vergunningen en papieren hebt en wanneer je de ruimte en grond hebt voor een verbouwing kun je je garage uit laten bouwen voor extra ruimte. Ook kun je kiezen voor een schuur(tje) in de tuin om daar de nodige opbergruimte te creëren voor spullen of een hobby. Check hierbij goed de voorwaarden en de regels rondom verbouwen.

Reacties