Partner

Weijntjes Hang en Sluitwerk

De firma Weijntjes is een speciaalzaak in bijzonder hang- en sluitwerk en in ijzerwaren, deurbeslag, raambeslag en meubelbeslag voor o.a. restauratiebouw. Alles uit voorraad leverbaar. Een groot deel van het assortiment is in Nederland alleen bij Weijntjes verkrijgbaar. 

In de voordeur zit vaak een raam om te kunnen zien wie er voor de deur staat en om licht in de hal te laten vallen. Om inbraak te voorkomen is of de ruit opgedeeld in vele kleine ruiten of er staat een mooi gesmede of gegoten deurrooster voor.

Gietijzeren deurrooster

In de loop der eeuwen zijn er prachtige roosters vervaardigd om de voordeur te versieren. Bij boerderijen werden deze vaak versierd met koeien-,ossen- of paardenkoppen, bij stadhuizen met rozetten en kinderkopjes. De deurroosters werden meestal door kleine lokale smeden of gieterijen vervaardigd. Met het ‘uitsterven’ van deze ambachten zijn bijna alle vormkasten die voor de productie nodig waren verloren gegaan. Een exacte kopie vinden van een oud rooster is dan ook praktisch onmogelijk.

Bij Weijntjes zijn er nog echte mooie gietijzeren deurroosters verkrijgbaar, naar oud model zoals deurrooster 2001 van Weijntjes met een maatvoering van 75 x 40 cm.

Meer lezen over
'Deurrooster'?

meer van deze professional
Op de hoogte blijven?

Volg ons voor inspiratie, nieuws en tips.