Foto: VoorkomSleutelProblemen-wonenNL

De meest voorkomende problemen met sloten en hoe deze te verhelpen

Sloten zijn een essentieel onderdeel van de jouw huis en voorkomen dat ongewenste personen de toegang tot jouw huis krijgen. Helaas kunnen sloten ook kapot gaan.

Jaron 26 Februari 2023

Er zijn allerlei oorzaken voor problemen met een slot, in deze blog gaan we er een aantal bij langs en vertellen we ook wat je kan doen om het te voorkomen.

Vergrendeling draait moeilijk

Wanneer de vergrendeling van een slot moeilijk draait kan dit tot problemen leiden. Dit probleem wordt vaak veroorzaakt door een defect slotmechanisme of door vuil en stof dat zich ophoopt in de cilinder. Een eenvoudige manier om dit te verhelpen is door stof en vuil uit het slot te verwijderen met een stofzuiger of met een luchtcompressor (als je die hebt). Als dit het probleem niet oplost, is het waarschijnlijk het beste om een professionele slotenmaker in te schakelen om het slot te repareren of te vervangen.

Sleutel afgebroken in het slot

Als een sleutel in het slot is afgebroken, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Een slotenmaker is de beste optie om de deur te openen zonder schade aan te richten en ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk je slotenprobleem kwijt bent. Als je geen slotenmaker kunt bereiken, kun je proberen met verschillende dunne metalen voorwerpen door het slot te prikken. Als je niet weet hoe dit moet, zoek dan instructies op internet of vraag advies aan iemand die ervaring heeft met sloten openen. Wees uiterst voorzichtig bij het openen van het slot, want als je per ongeluk het slot beschadigt, moet je mogelijk een nieuw slot kopen en dat is natuurlijk zonde.

Slecht onderhoud

Een slot onderhouden is misschien niet het eerste waar je aan denkt om te doen, maar het is wel erg belangrijk. Minimaal onderhoud bieden aan je sloten, kan ervoor zorgen dat ze jaren langer meegaan. Een veel gebruikt product om sloten te onderhouden is WD-40, dit is te verkrijgen in iedere bouwmarkt. Het onderhouden van sloten en sleutels kan beschadigingen voorkomen. Als de sloten er al langer inzitten, kan je te maken krijgen met slijtage. Als een slot met slijtage niet goed onderhouden wordt, zorgt het ervoor dat het slot kapot kan gaan. Door het onderhouden van het slot wordt er uiteindelijk tijd en geld bespaard. Je kunt ook periodiek slotenmakers laten komen om de sloten te onderhouden.

Reacties
Anderen bekeken ook