Waarom niet zelf een daklekkage repareren?

Als je daklekkage hebt is dat behoorlijk balen. Wanneer je ontdekt dat er water binnenkomt is het probleem meestal al behoorlijk ver gevorderd.

Guido van Loon 21 Mei 2019

De schade is zichtbaar, maar vaak is er ook onzichtbare schade. Het inschakelen van een professional kost een flinke duit, wellicht is het daarom dat je steeds vaker mensen zelf de schade ziet herstellen. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? We nemen de stappen met je door.

Oorzaken van een daklekkage

Hoe komt het eigenlijk dat er een daklekkage optreedt? Een belangrijke factor is het Nederlandse weer. We gaan van koude, natte winters, naar warme, droge zomers en alles daar tussenin. En laten we de regen uiteraard niet vergeten, soms zelfs gepaard met storm. Het leven van een Nederlands dak gaat niet over rozen. Daarom is het belangrijk dat je bepaalde zaken goed in de gaten houdt. Zorg ervoor dat je dakgoten vrij en schoon zijn bijvoorbeeld. Een verstopte goot is een belangrijke oorzaak van lekkage.

De dakbedekking is ook een belangrijke factor. Bij een plat dak zijn het vaak de naden, waarbij de teerhoudende bedekking na verloop van tijd zijn waterbestendigheid verliest. Ook bij een schoorsteen gaat het regelmatig mis, omdat het bouwlood niet meer goed zijn werk doet, met lekkage ten gevolg. In al deze gevallen is het zaak dat er tijdig en vakkundig onderhoud plaatsvindt. Dit kan veel problemen voorkomen, voordat ze verergeren en leiden tot een lekkage.

Zelf een daklekkage oplossen?

En dat brengt ons bij het volgende punt. In veel gevallen worden de problemen veroorzaakt door slecht of foutief uitgevoerd onderhoud. Het is duur om een vakman in te schakelen, dus dan doe je het zelf. Maar dan loop je wel het risico dat je de klus niet goed uitvoert, met alle gevolgen van dien. En hoeveel bespaar je nu eigenlijk? Als je naderhand een dakdekker moet inhuren voor de reparatie van een lek, terwijl hij dat met goed onderhoud had kunnen voorkomen.

Schakel een dakdekker in!

Je kunt concluderen dat het in de meeste gevallen verstandig is om de diensten van een professionele dakdekker in te schakelen. Zowel bij het verhelpen van een lekkage, als bij het voorkomen daarvan, door vakkundig onderhoud. Dat betekent niet dat je zelf niks hoeft te doen! Als je slim bent dan houd je de hierboven genoemde kwetsbare plekken goed in de gaten, vooral als het hard heeft gewaaid. En vergeet de dakgoten ook niet.