Rieten dak

Een rieten dak geeft uw pand speciale charme. Riet is een eeuwenoude dakbedekking met een warme, royale, luxe uitstraling. Het is een volledig natuurlijk materiaal en oogt daardoor authentiek. Kortom: het is een meerwaarde voor uw woning.

 

Impressie

Productomschrijving

De tijd dat riet uitsluitend toegepast werd op boerderijdaken ligt ver achter ons. Steeds vaker kiezen architecten en opdrachtgevers er voor om riet te combineren met een moderne bouwstijl. Riet is een schitterend natuurproduct dat een huis een unieke uitstraling geeft. Een rieten dak zeker niet alleen bij landelijke woningen past, integendeel. Ook luxe stadsvilla’s, vakantiewoningen en eigentijdse gebouwen kunnen uitstekend worden voorzien van riet. Ook in moderne architectuur is riet goed toe te passen, met bijzondere vormen, hellingen en hoeken.

Onderhoud
Preventief onderhoud en reparaties zijn cruciaal voor de levensduur van het dak. Storm, vogels, mos en algen kunnen voor plaatselijke schade zorgen en de conditie van het riet aantasten. Door periodiek onderhoud voorkomt u onherstelbare (of zeer kostbare) schade. Bovendien behoudt het rieten dak zo de uitstraling die u voor ogen hebt.

Constructie
Een rieten dak kan volgens twee methoden worden aangebracht: de traditionele open constructie of de gesloten constructie (het schroefdak).

De traditionele open constructie
Het riet binden we op rietlatten. In principe blijft het riet zo van binnenuit zichtbaar. Het is een eeuwenoude constructie, met als nadelen de brandgevaarlijkheid en de beperkte isolatiewaarde. Om aan de vereiste isolatiewaarde (RC-waarde 3) te voldoen, wordt de traditionele constructie meestal vanaf de binnenzijde afgewerkt met isolatiepanelen.

Het schroefdak
In de meeste gevallen wordt gesloten constructie toegepast: het schroefdak. Het riet wordt hierbij op een gesloten ondergrond geschroefd. Omdat eventueel vuur geen zuurstof van onderaf krijgt, gaat het riet hooguit smeulen. Daarmee is het schroefdak relatief brandveilig. Om de vereiste isolatiewaarde te bereiken, kan het rietpakket aangebracht worden op isolatiepanelen.

Kwaliteit
Als u investeert in een rieten dak, wilt u zeker zijn van hoge kwaliteit. De  hoge kwaliteit van rieten daken is het resultaat van:

•De rietkwaliteit- Droog riet met voldoende lengte, taai buigzaam en met een lichte pluim erop is het best bruikbare riet.
•De juiste helling - Als de dakhelling minder dan veertig graden is, zakt het water erin en wordt het riet aangetast. Voor dakkapellen is de minimale helling dertig graden, voor patentriet vijftien graden.
•Licht en lucht - Een woning met een rieten kap, heeft licht en lucht nodig. Alleen dan kan het riet voldoende drogen. Teveel bomen om een huis, komt de levensduur van het riet niet ten goede.
•De ondergrond - Isolatiematerialen onder het riet zijn heel belangrijk. Niet alleen om warmte vast te houden, ook om warme, vochtige dampen van binnenuit tegen te houden. Deze dampen trekken anders op in het riet, gaan condenseren en veroorzaken verrotting van binnenuit.
•De rietdekker - Rietdekken is een vak apart. Na de nodige scholing is het vooral de ervaring die de vakman maakt.