Alles wat je moet weten over boeiboorden

Boeiboorden zien we bij veel woningen in ons land terug. Hiermee wordt namelijk een dakgoot of de rand van een plat dak afgewerkt.

Guido van Loon 26 Mei 2022

Vroeger werd een boeiboord vaak gemaakt van hout, maar tegenwoordig veelal van kunststof. Ondanks dat je nu weet wat een boeiboord is, kunnen wij ons voorstellen dat je hier nog de nodige vragen over hebt. Daarom vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten over boeiboorden.

Wanneer vervang ik een boeiboord

Woon je in een relatief oude woning? Dan is de kans aanwezig dat de boeiboorden nog van hout zijn. In dat geval is het verstandig om de conditie van deze afwerking goed in de gaten te houden. Een boeiboord wordt immers blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden. Zo worden ze onder meer blootgesteld aan een grote hoeveelheid water. Hierdoor kan de conditie van boeiboorden aangetast worden. Wanneer je er niet naar op- of omkijkt, kan het zijn dat er houtrot optreedt. Om de levensduur van boeiboorden te verlengen, doe je er goed aan ze regelmatig te onderhouden. Doe je dit niet? Dan zijn ze eerder aan vervanging toe.

Verschil houten en kunststof boeiboord

De dakgoten en/of rand van een plat dak wordt tegenwoordig vaak afgewerkt met boeiboorden van kunststof. Als je nu nog houten boeiboorden hebt, vraag jij je mogelijk af wat het verschil is tussen een houten en kunststof boeiboord. Buiten het materiaal waaruit ze vervaardigd worden, zijn er nog meer verschillen. Zo hoef je kunststof boeiboorden nauwelijks te onderhouden. In principe is het genoeg om ze minimaal twee keer per jaar schoon te maken. Houten boeiboorden moet je vaak eens in de vijf jaar overschilderen. Doe je dit niet? Dan verliezen ze hun uitstraling. Bovendien kan er houtrot en schimmelvorming optreden als je niet regelmatig onderhoud uitvoert aan houten boeiboorden.

Wat kosten kunststof boeiboorden?

Overweeg je houten boeiboorden te vervangen door boeiboorden van kunststof? Dan kunnen wij ons voorstellen dat je eerst wilt weten wat je hiervoor betaalt. In de aanschaf is kunststof over het algemeen duurder dan hout. Laat je hierdoor niet weerhouden om kunststof boeiboorden te kopen, want op de lang termijn ben je een stuk goedkoper uit. Kunststof gaat namelijk langer mee dan hout. Bovendien maak je geen kosten voor onderhoud, want kunststof boeiboorden zijn onderhoudsarm.

Boeiboorden kopen

Ben je overtuigd van de voordelen? Dan wil je mogelijk niet langer wachten met het vervangen van houten boeiboorden door kunststof boeidelen. Je moet in dat geval wel weten waar je boeiboorden van dit materiaal kunt kopen. Op Keralit.nl vind je een aantal verkooppunten waar je de kunststof boeidelen kunt kopen.

Reacties