Hoe spoor je verborgen lekken op?

Bij een lekkage denken veel mensen al snel aan een plas water. Dit is inderdaad één van de gevolgen van een lek in een waterleiding of afvoer.

Guido van Loon 18 December 2019

Het water dat hieruit kan ontsnappen, zorgt vaak voor veel schade. Het is echter niet zo dat een lekkage altijd makkelijk te vinden is. Zo hoeft er bijvoorbeeld geen plas water te staan wanneer een waterleiding of afvoer lekt. Is er sprake van een lage waterdruk? Dan kan dit duiden op een lekkage. In dat geval ga je waarschijnlijk op zoek naar het lek. Kun je niets vinden? Denk dan niet dat er toch geen lekkage is. Je kunt namelijk ook te maken hebben met een zogenoemd ‘onzichtbare’ lekkage. Zo’n lek richt vaak nog meer schade aan dan een zichtbare lekkage. Reden genoeg dus om in actie te komen. Maar hoe spoor je verborgen lekken eigenlijk op?

Ga op zoek naar vochtplekken

Naast een plas water kan een lekkage ook gevonden worden door te kijken naar vochtplekken. Zie je plots een vochtige plek op jouw muur of plafond? Dan is de kans aanwezig dat het lek hier zit. Betreft het een redelijk grote plek? Start dan nooit lukraak met breken. Je weet immers niet wat de exacte locatie van het lek is. Hierdoor kan het zijn dat je uiteindelijk een groot deel van jouw vloer of muur openbreekt. En dit betekent overigens nog niet dat je het lek ook daadwerkelijk vindt. Bedenk je goed dat je naderhand alles weer moet (laten) herstellen. Dit brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Het is dus niet verstandig om lekken op te sporen door zelf te breken in een vloer of muur.

Gebruik een camera om een lekkage te vinden

Voor het opsporen van verborgen lekken kun je vandaag de dag een warmtebeeldcamera gebruiken. Je richt zo’n camera op de muur en deze geeft vervolgens het temperatuurverschil in de muur weer. De waterleidingen zijn vaak goed zichtbaar, omdat de temperatuur hierin verschilt van de temperatuur van de rest van de muur. Ook zie je dat het water in een recht lijn loopt. Over het algemeen is het leidingwerk duidelijk te zien. Zie je plots een aanzienlijk vager stuk op het beeld van de camera? Dan is het goed mogelijk dat het lek op deze plek zit. Met behulp van een warmtebeeldcamera kun je dus vrij nauwkeurig bepalen waar verborgen lekken zich schuilhouden.

Schakel een lekdetectiespecialist in

Je kunt tegenwoordig zelf een warmtebeeldcamera kopen. Niet iedereen kan echter even goed met zo’n apparaat over weg. Lijkt jou het ook niet verstandig om zelf een lekkage op te sporen? Schakel dan een specialist in lekdetectie. Hij beschikt allereerst over de juiste apparatuur en weet daarnaast ook hoe zo’n camera werkt. Verborgen lekken worden zodoende altijd opgespoord. Laat je een lekkage opsporen door een lekdetectiespecialist? Dan wordt de bron van het lek tot op de millimeter nauwkeurig bepaald. Er hoeft zodoende dus niet of nauwelijks gesloopt te worden. Grote voordeel van lekdetectie is dat een lek direct gedicht kan worden. Door een lekdetectiespecialist in te schakelen blijft de schade als gevolg van verborgen lekken dus altijd minimaal.

Reacties