Foto: schuifdeursysteem

3 Ideeën voor de verbouwing van jouw woonkamer

Zoek je nog inspiratie voor de verbouwing van je woonkamer? In dit artikel delen we drie ideeën!

Ninon 24 November 2023

Heb jij plannen om de woonkamer te verbouwen? Verbouwen kan een ontzettend leuke en bevredigende klus zijn. Na een verbouwing voelt jouw huisje weer helemaal als van jou. Zoek je nog inspiratie voor de verbouwing van je woonkamer? In dit artikel delen we drie ideeën!

Een schuifdeursysteem

Als je een grote woonkamer hebt en een duidelijk onderscheid wil maken tussen een woon- en werkgedeelte kan het een idee zijn om de ruimte in tweeën te delen met een schuifdeursysteem. Schuifdeuren zijn er in alle soorten en maten, maar ze zijn bijna allemaal erg sfeervol. Je kunt gaan voor een schuifdeur met ramen, zodat de ruimte nog wel als een geheel voelt, of juist zonder ramen, om een echte tweedeling te maken in de woonkamer. Je kunt kiezen voor één schuifdeur die je open en dicht kan trekken. Er zijn verschillende manieren om een schuifdeur te bevestigen. Het meest populair is de hangende schuifdeur. Je kunt er ook voor kiezen om de schuifdeuren in de muur te laten verdwijnen. Dat ziet er ontzettend tof uit, maar is wel een flink tijdrovende en dure klus.

Een ingemetselde kachel

Wat is er gezelliger dan in de winter samen voor de open haard kunnen zitten met een lekkere warme kop chocolademelk. Het inmetselen van een inbouwkachel is een flinke klus die de meeste mensen overlaten aan een professional. Je bent immers letterlijk met vuur aan het spelen. Als je ervoor kiest om dit zelf te doen: laat je dan adviseren door een expert. Je moet een eigen schouw bouwen en dichtmetselen en niet alle materialen zijn daar natuurlijk voor geschikt. Extra idee: je kunt een bankje bevestigen aan je inbouwkachel met een zitting van geleidend materiaal. Zo heb je altijd warme billen. Let wel op dat dit materiaal niet té goed geleidt, anders wordt het natuurlijk veel te heet om erop te kunnen zitten.

Een open plafond

Voor je roekeloos in een open plafond duikt moet je jouw eigen huis echt goed kennen. Je wilt immers een mooi resultaat. Bij een open plafond wordt het zogenoemde valse plafond (in veel huizen is dit een gipsplaat) er uit gesloopt en wordt er niets voor in de plaats teruggebouwd. Je kijkt dus letterlijk tegen de onderkant van de vloer van de bovenverdieping aan. In veel oude huizen ziet de lattenstructuur aan de onderkant van de vloer van de bovenverdieping er erg rustiek uit en kan het heel sfeervol zijn om het valse plafond weg te halen en weg te laten. Als je sowieso een nieuw plafond wilt, kun je het oude plafond er prima uit slopen om vervolgens te concluderen of je er wel of geen nieuw vals plafond ervoor in de plaats installeert. Zo niet, verdiep je dan eerst even in de structuur van jouw huis. Hoe ziet de onderkant van de vloer eruit? Gaat het eindresultaat een beetje mooi worden.

Reacties