Foto: Goedkoop-nieuw-zonnescherm-vervang-doek-1

Goedkoop een nieuw zonnescherm? Vervang het doek!

Een zonnescherm gaat gemakkelijk 10 jaar mee. Maar na een tijdje wordt het doek wat valer en verliest het zijn kleur.

Erger nog is wanneer het doek beschimmeld raakt of aan de naden versleten begint te raken. Tijd voor een nieuw zonnescherm, denk je misschien. Maar wist je dat er een veel gemakkelijkere én goedkopere oplossing is? Je vervangt gewoon alleen het zonneschermdoek!

Hoe kun je het zonneschermdoek vervangen?

Bij het ouder worden van het zonnescherm merk je vaak dat het doek versleten raakt. Maar het aluminium frame is meestal nog prima in orde en kan het nog jarenlang volhouden. Best zonde als je dan het hele zonnescherm vervangt. Je kunt heel wat kosten en werk besparen door alleen het zonneschermdoek te vervangen. Hoe je dat doet? Je kunt er verscheidene filmpjes over vinden en het is veel minder moeilijk dan het lijkt. Maar je kunt er ook een monteur voor inhuren die het doek voor je vervangt. Dan heb je iets meer kosten, maar het is en blijft goedkoper dan een heel nieuw zonnescherm.

Kun je zomaar elk zonweringdoek op het zonnescherm zetten?

Het beste kun je je zonweringdoek op maat bestellen. Je kunt in principe elk zonneschermdoek kiezen, mits erbij vermeld staat dat het geschikt is voor zonweringen. Je kunt niet zomaar in het wilde weg stof kopen, want de stof moet bestand zijn tegen de weersomstandigheden en behandeld tegen schimmel. De zonneschermdoek prijzen variëren nogal, want ze zijn afhankelijk van de kwaliteit van de stof en de leverancier.

Vervangen van het zonweringdoek is beter voor het milieu

De laatste jaren groeit de afvalberg steeds harder. Helaas geldt ook voor het vervangen van zonneschermen dat dit slecht is voor het milieu. Het aluminium kan wel worden hergebruikt, maar moet worden omgesmolten. De stof is meestal niet geschikt voor hergebruik en vergaat erg langzaam. Het is dus veel beter voor het milieu als er zo weinig mogelijk materialen volledig vervangen worden. Door alleen het zonweringdoek te vervangen, kan het frame nog een aantal jaren mee. Vaak is het frame nog prima in orde en is een beetje olie genoeg om het weer soepel te laten draaien. Alleen het doek vervangen is dus niet alleen leuk voor je portemonnee, maar ook veel beter voor het milieu.

Vind jij je zonnescherm niet meer mooi, maar is het eigenlijk nog te goed om de hele installatie te vervangen? Dan is het mogelijk om alleen het zonneschermdoek te vervangen. Daarmee bespaar je heel wat kosten én het is beter voor het milieu. Het zonneschermdoek is niet zo lastig te vervangen en kan snel worden gedaan. Het is meestal mogelijk om de stof van markiezen te vervangen, maar ook van rechte zonneschermen en terrasschermen. Kies voor een fris en vrolijk nieuw doek, waarmee je weer jaren verder kunt!

Reacties