Foto: 2016/Houten-jaloezieen.jpg

De houten jaloezie, stylish en tijdloos

Houten blinden, eeuwenlang de meest succesvolle zonwering voor zowel bescherming tegen de felle zon in de zomer als bijtende kou in de winter.

Nadat we in de twintigste eeuw kennis maakten met kunststoffen en aluminium zagen we het gebruik van hout iets verminderen, maar de laatste jaren zijn echte houten jaloezieën weer helemaal in. Dat kan ook niet anders want het natuurlijke hout heeft een uitstraling zoals je dat met geen enkel ander materiaal hebt. Hoe goed de industrie ook, van een composiet of kunststofsoort, op hout gelijkende producten produceert, er gaat toch niets boven echt hout. Zeker van dichtbij zie je bij fabrieksmatige materialen dat het niet echt is, ze missen ook die speciale geur die altijd toch nog uit hout blijft komen. De vage harsgeur die er altijd toch nog wel uitkomt zodra de zon het hout verwarmd en het aroma van de houtsoort zijn van die dingen die juist zonwering van hout zo uniek maken.

Jaloezieën met een kleurtje of authentieke houttint

Wanneer je besluit voor jaloezieën of shutters van echt hout te gaan, kan je kiezen uit geverfd of ongeverfd hout. Met geverfd hout, tegenwoordig zijn bij elke zonweringsspecialist sowieso alle RAL- kleuren verkrijgbaar en zijn vaak mengingen ook mogelijk, weet je zeker hoe de lichtinval zal zijn en die zal ook nooit veranderen. Kies je voor een houtkleur, dat kan dan gebeitst of geolied zijn, moet je er rekening mee houden dat de lamellen in de loop van de jaren donkerder opkleuren. Voor een mahonie- of eikenkleur is dat niet zo'n probleem, die zijn al donker van zichzelf. Wanneer je echter speciaal voor een lichte houtkleur gaat, doe je er verstandig aan bij aanschaf een tint lichter te nemen dan je voor ogen had. Je zal zien dat na een jaar je houten jaloezieën precies die kleur hebben die je wilde.

Welke houten jaloezie past in mijn interieur

Houten jaloezieën zijn er in diverse stijlen en uitvoeringen. Vanzelfsprekend heb je bij vrijwel alle modellen de keuze uit verschillende lamel- en ladderbandbreedtes, maar er zijn ook lamellen die net iets anders gezaagd zijn dan de doorsnee. In plaats van overal even dik, lopen de lamellen een beetje rond of conisch weg. Voor een koloniaal of landelijk interieur zijn de standaardlamellen perfect natuurlijk, maar is je inrichting een tikkeltje extravagant of oriëntaals is het wel zo leuk dat ook je jaloezieën net even anders zijn. In retro en industriële interieurs zien we de laatste tijd de zogenaamde vintagejaloezie verschijnen. Een houten jaloezie waar, speciaal voor de nostalgische look, deukjes en oneffenheden op de lamellen zijn aangebracht.

Reacties