Tips en ideeën voor een moderne tuin

In dit artikel geven we je een aantal tips en ideeën voor het inrichten van een moderne tuin. Maar wat is nu eigenlijk een moderne tuin?

08 Oktober 2019

Over het algemeen wordt hiermee een tuin bedoeld waarin veel geometrische vormen en strakke lijnen terug komen, en bovendien zijn moderne tuinen vaak ook onderhoudsvriendelijk ingericht. Hieronder volgt een aantal tips en ideeën die je kunt gebruiken ter inspiratie voor het inrichten van je eigen moderne tuin.

Gebruik grote tegels voor de bestrating

Door grote tegels te gebruiken en deze in banen te leggen creëer je strakke lijnen en een rustig beeld. En wil je toch een iets meer speels effect? Dan kun je kiezen voor tegels in verschillende afmetingen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten terrastegels waar je uit kunt kiezen, maar voor een moderne tuin zijn keramische tegels een populaire keuze. Ze zien er niet alleen heel mooi en strak uit, ze zijn ook nog eens erg makkelijk in onderhoud.

Kies voor een strakke erfafscheiding

In een moderne tuin past een strakke erfafscheiding zoals een betonschutting of een schutting van composiet beter dan afscheidingen zoals een houten schutting of een natuurlijke tuinafscheiding zoals een haag of heg.

Beplanting

Beplanting die goed past in een moderne tuin zijn bijvoorbeeld een taxus blokhaag of buxus in allerlei verschillende geometrische vormen. Daarnaast zijn ook siergrassen een populaire optie. Wel is het verstandig om niet te veel verschillende soorten beplanting aan te brengen en de beplanting in groepen te plaatsen. Het is het overwegen waard om bij het laten maken van een tuinontwerp ook gelijk een beplantingsplan te laten opstellen.

Strakke overkapping

Een strakke overkapping is een goede manier om een zitplaats te creëren in je moderne tuin waar je beschut kunt relaxen en genieten van je tuin. En als je hier dan nog een loungeset of zithoek met strakke lijnen aan toevoegt is je moderne tuin helemaal compleet.

Moderne vijver

Er bestaan veel verschillende soorten vijvers, zoals een siervijver, visvijver, zwemvijver of natuurlijke vijver. Vaak hebben vijvers rondingen en natuurlijke, maar je kunt ook kiezen voor een moderne vijver met strakke lijnen en hoeken.

Tuinverlichting

Met de juiste buitenverlichting kun je ervoor zorgen dat je ook ‘s avonds in het donker kunt genieten van je moderne tuin. Door specifieke onderdelen in je tuin uit te lichten kun je voor een mooie sfeer zorgen, en daarnaast is het natuurlijk ook gewoon erg praktisch. Wel is het verstandig om hier van tevoren alvast goed over na te denken, zodat tijdens de tuinaanleg de benodigde kabels gelijk gelegd kunnen worden.

Accessoires

Met het plaatsen van accessoires in je tuin zoals bloembakken, grote bloempotten, een loungeset of moderne decoraties kun je de finishing touch aanbrengen in je moderne tuin. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos, maar vooral witte accessoires passen vaak erg goed in een moderne tuin.

Tot slot

Dit zijn maar enkele tips en ideeën voor het inrichten van een moderne tuin, en er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden. Het kan dan ook de moeite waard zijn om voor het aanleggen van een moderne tuin een hovenier te raadplegen. Ze kunnen je van een passend advies voorzien, en op basis van hun kennis en ervaring kunnen ze vaak ook ideeën aandragen waar je zelf nooit aan zou denken.