2019: Comeback van de bloeiende plant

Intratuin lanceert ‘survival guide’ om Nederland over gemis kerstboom heen te helpen

15 Januari 2019

Afgelopen weekend namen de meeste Nederlanders afscheid van hun feestelijk gedecoreerde kerstboom. Hierdoor blijven we achter met een gapende leegte in de woonkamer. Om hier wat aan te doen en Nederland over het gemis van de boom heen te helpen presenteert Intratuin het Groenste Boekje. Een gids vol inspiratie voor een frisse wind door het huis met per vertrek de mooiste planten en tips om ze mooi te houden. Ook de voorjaarstrends komen aan bod en Iris van Vliet (Mama Botanica) en Lotte van Baalen (Plants on Pink) delen hun favorieten. Opvallend is dat de bloeiende plant in 2019 een comeback maakt. Nieuwsgierig? Het Groenste Boekje is hier te downloaden en krijg je bij aankoop van een kamerplant op de webshop van Intratuin een exemplaar toegestuurd.

Plek voor planten

Naast decoratief, zijn planten super functioneel: ze verbeteren de luchtkwaliteit en regelen de luchtvochtigheid in huis. Dit zijn alvast twee van de vele redenen waarom je eigenlijk in ieder vertrek wel één of meerdere planten zou willen neerzetten. Dat je voor een groene touch in huis geen ruimte hebt is geen excuus, in Het Groenste Boekje komt zelfs de vensterbank naar voren als potentiële groenplaats. Lobke Samallo van Intratuin: “In 2018 lanceerden we de eerste editie van deze gids. We merken dat Nederlanders steeds beter op de hoogte zijn van de voordelen van groen in huis. Planten winnen terrein en met de toegenomen kennis en groene(re) vingers, groeit ook de interesse in bloeiende planten die in 2019 aanzienlijk aan populariteit winnen.” De bloeiende plant heeft iets meer aandacht nodig maar geeft veel terug. Lees: bloemen!

Dag winterblues: voorjaarstrends 2019

Naast tips van plantencoach Joost en de favorieten van ‘groene goeroes’ Iris van MamaBotanica.nl en Lotte van Plants On Pink deelt Intratuin de voorjaarstrends voor het nieuwe jaar. Immers geen beter medicijn tegen de winterblues dan plannen maken voor een nieuw interieur, inclusief bijpassende planten. Met de volgende vier voorjaarsstijlen ben je binnen mum van tijd over het gemis van je kerstboom heen:

  • De Boho Garden trend voegt een vleugje laid-back romantische folklore toe aan je interieur. Nonchalant, frivool en eenvoudig; het zit hem in de kleine dingen die een glimlach op je gezicht toveren. Warme geel- en groentinten en details als haakwerk, franjes en mooie manden van zeegras zorgen voor een natuurlijke touch in huis. Held: Tijgerorchidee (Oncidium ‘Munsterland Stern’).
  • Met de Into the Wild trend trek je de natuur letterlijk naar binnen op momenten dat je behoefte hebt aan vrijheid en rust. Als het je ontbreekt aan tijd om een tent op te slaan naast een kabbelend riviertje, pak je thuis lekker een rustmoment. Natuurlijke vormen, gerecyclede materialen en prints met verwijzing naar de natuur helpen je ontsnappen aan de hectiek van alledag. Held: Lepelplant (Spathiphyllum ‘Sweet Lauretta’).
  • Levendige pasteltinten zorgen voor een ruimte vol fantasie en een knipoog. De Rainbow Pastel trend is speels en zorgt voor een verfrissend randje aan je interieur. Fantaseer, toon lef en combineer er naar hartenlust op los; vanwege de strakke basis kom je bijna overal mee weg. Held: Kokerbromelia (Aechmea ‘Blue Rain’).
  • Met de Summer Breeze trend creëer je thuis een sfeer die in Californië niet zou misstaan. Bij gebrek aan golven en een lading zand kies je voor warme kleuren, bamboe en aardewerk. Als de wind door je grote bloeiende kamerplant waait, is het net of er een palmboom naast je bank staat. Held: Medinilla (Medinilla magnifica).

Greep uit handige weetjes over planten die in het Groenste Boekje te vinden zijn:

  • Planten kalmeren én geven energie door hun bijdrage aan zuurstof in de lucht. Ideaal als je je moet concentreren.
  • In een groene omgeving gaat de productiviteit flink omhoog, tot wel 15 procent.
  • Planten met grote, dunne bladeren kun je beter niet boven of naast de verwarming zetten. Stevige planten zoals cactussen en vetplanten kunnen extra warmte wel aan.
Reacties