Wat voor mest is er nodig en wanneer?

Bemesting is toch vaak wel nodig voor een mooie tuin met groen gras en gezonde planten. Graag delen we een paar tips van de Aalsmeerse Plantenhal.

Koemestkorrels zijn 100% organisch.

Koemest is een organische meststof wat veel stikstof bevat en wordt veel gebruikt in verse vorm in de groentetuin.In gedroogde vorm is het geperst in korrels die oplossen als ze nat worden. Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken. Het duurt even voordat koemest werkt,maar het werkt wel lang door. Vroeg in het voorjaar kan het ook op het gazon gestrooid worden. Maar later wordt het afgeraden vanwege verbranding door de zon! In het voorjaar niet in de border gebruiken omdat koemest veel stikstof bevat wat zorgt voor mooie groene bladeren,maar minder bloemknopvorming.

Siertuincompost is 100% organisch

Compost is gemaakt van gecomposteerd groenafval,toevoeging van turf,naaldhoutschors en organische meststoffen. Compost bevat voeding! Het maakt de grond luchtig zodat het water beter vastgehouden kan worden. Ook wordt de structuur verbeterd en zullen er meer bacteriën en wormen in de grond komen die ook nuttig zijn. Het wordt voornamelijk in het voor- en najaar gestrooid.Het kan niet verbranden en je kan nooit teveel strooien.

Tuinturf is 100% organisch

Tuinturf is doorvroren zwartveen en het heeft een losse structuur. Het is een bodemverbeteraar voor planten die van zure grond houden,bijv. Azalea,Rhododendron,Camelia,Heide,Pieris,Skimmia. Maar ook Bamboe en Hortensia. Tuinturf zorgt ook vooral bij de Hortensia voor een intensere kleur. Flets rose wordt helder rose. Tuinturf wordt ook bij kleigrond gebruikt omdat het de grond luchtiger maakt. Hierdoor wortelen de planten beter. Het bevat echter geen voeding!

Turfstrooisel of molm is 100% organisch

Turfstrooisel heeft veel van dezelfde eigenschappen als die van tuinturf. Het is echter grover en maakt de grond nog luchtiger. Het wordt ook gebruikt als winterdek op bollen en knollen s’winters in de grond. Tevens wordt het gebruikt om knollen s’winters in te laten overwinteren.

Kalk is 100% organisch

Kalk maakt de grond minder zuur en is dus niet geschikt voor planten die van zure grond houden! Het zorgt voor een betere groei van planten en gazon. Mos krijgt minder kans. Als je bij planten af en toe wat kalk strooit dan kunnen ze beter andere meststoffen opnemen. Kalk is goed bij o.a. druiven, Lavendel, rotsplantjes (op enkele uitzonderingen na), Aubretia en kruiden. Vaak wordt er nog mineralen of magnesium aan toegevoegd. In het voor- en najaar wordt het gestrooid over het gazon om mosvorming tegen te gaan. Bij planten in het voorjaar strooien.

Kom langs in de winkel, we adviseren u graag welke soort het beste past bij uw vraag.