De grote voorjaarsschoonmaak

Het is hoog tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak! Nu de zon zich weer laat zien, gaan ook de planten weer groeien.

Handen uit de mouwen

Je hebt misschien een paar weken niet naar de tuin omgekeken, de uitgebloeide bloemen zijn zaden gaan maken, of afgestorven. De planten zijn omringd met afgevallen bladeren, tussen de bladerhoop verschijnt af en toe een verdwaalde voorjaarsbloeier. Natuurlijk kun je het allemaal zo laten en de tuin zijn gang laten gaan, veel kan er niet misgaan. Maar het ook wil ook wat, dus wordt het hoog tijd om de tuin te gaan opruimen!

Verwijder de winterbedekking

Officieel is de kans op vorst na IJsheiligen het kleinst, maar het zal niet echt meer streng vriezen. Tijd om de winterbedekking weg te halen. De noppenfolie, vliesdoek, lagen stro en hopen bladeren kunnen weggehaald worden. Het is niet erg als er wat blad achterblijft, hier zijn de insecten ook weer blij mee. Voor de moestuin is het wel handig om alle bladeren weg te halen, zodat je goed overzicht kunt houden op de gewassen.

Voorjaarsbloeiers

Heb je in het najaar prachtige voorjaarsbloeiers geplant? Hier geniet je dan nog volop van! De narcissen en de cyclamen geven bijna licht met hun gele en paarse verschijningen. Toch hebben de voorjaarsbloeiers niet het eeuwige leven, wat doe je als ze zijn uitgebloeid? Wacht in ieder geval tot het loof is afgestorven, hier haalt de bol nog voeding uit. Als het loof geel ziet, kun je het wegknippen. In april kun je alweer bedenken welke zomerbloeiers je wilt gaan planten!

Snoeien, snoeien, snoeien!

In het voorjaar kun je bijna alle planten snoeien, behalve de planten die nu bloeien. Denk aan de hortensia, de vlinderstruik, rozen, winterjasmijn en de lavendel. Ook van planten die niet echt een snoeibeurt nodig hebben, kun je de afgestorven delen afknippen. Snoei ze tot de grond en knip de stengels in stukken, die kun je over de grond verspreiden en dienen als voeding voor de bodem. Ook werkt het om de groei van onkruid tegen te gaan! Op deze manier zullen ook de nieuwe bladeren goed zichtbaar zijn. Bovendien is het een stuk makkelijker om het nu te doen, voor je het weet komen de nieuwe stengels alweer op en krijg je de bladeren niet meer weg zonder de plant te beschadigen.

Nog even niet snoeien…

Er zijn ook een aantal planten en bomen die nog niet gesnoeid hoeven worden. Denk aan heesters die nu bloeien, zoals de rhodondendron, of de pruimenboom. Planten die een vormsnoei krijgen, worden na de langste dag gesnoeid.

 Rhodondendron

De tuinmeubelen poetsen

Hebben je tuinmeubelen de hele winter buiten gestaan? Of staan ze nog stof te verzamelen in de garage? Ook je tafel en stoelen kunnen dan wel een oplapbeurt gebruiken. Dit gaat heel eenvoudig met wat water, groene zeep en een spons. Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je plaatsnemen in je schone tuinmeubelen en genieten van je opgeruimde tuin.

Nog meer tuinklusjes

Klusjes die eigenlijk het hele jaar gedaan kunnen worden:

  • Onkruid wieden;
  • Hagen en struiken planten;
  • Bladeren van het gazon halen;
  • Grasmaaien.

Weten wat je per maand in de tuin aan onderhoud kunt verrichten? Lees dan onze tuintips op Tuincentrumoverzicht.nl!