Consumentenverkoop rondom waterpompen stijgt door warme maanden

Nederland gaat al geruime tijd gebukt onder extreme droogte. Het voorjaar van 2020 was in ons land zelfs het droogste voorjaar ooit gemeten.

16 Juni 2020

Een lange periode van droogte komt wel vaker voor, maar in dit geval liepen we al achter qua neerslag en was dus de grond al tamelijk droog. Als daar dan een nieuwe periode van langdurige droogte bovenop komt, kan er gemakkelijk waterschaarste ontstaan die noopt tot drastische maatregelen. Gelukkig kunnen we met behulp van een goede pomp grondwater oppompen om daarmee onze tuinen te besproeien. Het is dan ook niet vreemd dat de consumentenverkoop rondom waterpompen stijgt gedurende de warme maanden.

Weet wat je kiest

Voor het aanschaffen van een goede pomp is belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van het beoogde doel. Niet elk type waterpomp is tot hetzelfde in staat. Anders gezegd, voor elke specifieke klus is er een aparte pomp. Wil je bijvoorbeeld water uit de grond oppompen om je tuin mee te besproeien, dan heeft een dompelpomp bestellen niet echt veel zin. Dit type pomp is vooral bedoeld om een ruimte in huis leeg te pompen. Als door lekkage de kelder volgelopen is, kun je dat probleem oplossen door een dompelpomp in het water te plaatsen en het water via een slang naar buiten te pompen. De dompelpomp werkt alleen goed wanneer deze geheel door water omgeven is. Er bestaan overigens speciale dompelpompen om water vanuit diepten, zoals een waterput, op te pompen. Die hebben een lange, smalle behuizing, waardoor ze gemakkelijk in een geboord gat in de grond passen. Ook dit type pomp moet echter voor een juiste werking geheel onder water verdwijnen.

Het besproeien van de tuin

Van geheel andere orde is de zogenoemde hydrofoorpomp. Dit is de pomp die je nodig hebt om de tuin te besproken, maar deze pomp wordt ook ingezet om binnenshuis drukverhoging te realiseren. Wanneer bijvoorbeeld in perioden van extreme droogte de waterdruk in het leidingnet gedeeltelijk wegvalt, kun je een hydrofoorpomp bestellen om dit probleem op te lossen. Dit technisch staaltje van vernuft zorgt ervoor dat er alsnog voldoende druk wordt opgebouwd. Kies je pomp op basis van de hoeveelheid water die per uur moet worden gepompt en de gewenste waterdruk. Een hydrofoorpomp wordt ook vaak gebruikt om opgevangen regenwater op druk te zetten, zodat het kan worden gebruikt om heel eenvoudig de tuin mee te besproeien.

Reacties