Foto: bomen-snoeien

Bomen snoeien, wat komt erbij kijken?

Wanneer jij een prachtige boom in je tuin hebt staan, wil je deze natuurlijk ook mooi houden.

Snoeien is de uitkomst, om vele jaren van jouw boom of bomen te kunnen genieten. De beste tijd om te snoeien, is in de winter. Dit komt doordat de bomen dan allemaal kaal zijn. Je ziet meteen welke takken dood zijn, of verwijdert kunnen worden om de boom uit te dunnen. Wist jij dat bomen in winterrust treden? Dan ben je ervan verzekerd, dat je de boom op geen enkele wijze kunt beschadigen! Lees in dit artikel wat er nog meer komt kijken, wanneer jij jouw boom wilt snoeien.

De juiste uitrusting

Bomen snoeien is niet zonder risico. Zorg er daarom voor dat je zelf goed beschermd bent. Koop bijvoorbeeld een veiligheidsbril, een dik tuinpak en goede werkhandschoenen. Ook de ladder waarop je klimt, moet zeer stevig zijn, wanneer je de boom gaat snoeien. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om de ladder aan de boom vast te maken, voor extra veiligheid. Laat mensen in jouw omgeving weten dat je de boom snoeit, zodat er geen verdwaalde takken op mensen terecht kunnen komen. Ook zou je iemand kunnen vragen om je te helpen bij deze klus.

En daarnaast is het belangrijk dat je over de juiste apparatuur beschikt. Je kunt hier een goede kettingzaag kopen. Wanneer je voor een kettingzaag gaat kijken, is het belangrijk dat je de spanning van het apparaat checkt. Wanneer de spanning van een kettingzaag sterk is, worden er veel rondvliegende takken en splinters voorkomen. Wanneer je een zieke tak snoeit, is het belangrijk dat je de kettingzaag desinfecteert, zodat je de ziekte niet aan de rest van de boom kunt doorgeven.

Het bomen-snoei-stappenplan

Wanneer jij de perfecte uitrusting en apparatuur hebt geregeld, is het tijd om jouw boom onder handen te nemen. Pak je elektrische kettingzaag erbij en snoei eerst de takken die dubbel uitgroeien weg. Let goed op, dat je voor een rechte hoofdtak kiest als ijkpunt. Snoei vervolgens de takken langs de onderkant van de stam weg. Wanneer je de onderste takken verwijderd, kan je makkelijk onder jouw boom doorlopen. Ook tegen elkaar zittende takken kan je gerust wegsnoeien. Takken die in elkaar verstrengeld zitten zijn een fijne plek voor schimmels, deze kunnen jouw boom beschadigen. Als laatste is het belangrijk dat je niet meer dan een derde van de boom wegsnoeit. Want anders reageert de boom hierop door snel nieuwe rechte takken te laten groeien.

Aandachtspunten tijdens het snoeien

Er is een mooi gezegde en dat luidt: snoeien doet groeien. Dit betekent kort gezegd dat wanneer je veel wegsnoeit, er ook meer terug zal groeien. Als je ziet dat jouw boom aan een bepaalde kant minder takken heeft, snoei die kant dan meer in dan de begroeide kant. Op die manier kan je de vorm van jouw boom rechttrekken. We hebben het net al kort over jouw eigen veiligheid gehad. Maar bedek jouw blote huid grondig, want sommige bomen kunnen jeukende stoffen afgeven en dat is niet fijn!

Reacties