Foto: schutting-kopen-wat-moet-je-weten

Alles wat je moet weten bij het kopen van een schutting

Je kan je een schutting in de tuin bijna niet meer wegdenken. Het is de ideale manier om een stukje privacy te creëren.

Een fijne afbakening van eigen terrein en een fijne manier om jezelf net dat beetje extra veiligheid te bieden. Maar bij de zoektocht naar de juiste schutting komen nog wel een aantal vragen kijken.

Wat is het belangrijkste?

Nu neemt natuurlijk iedereen een schutting om de privacy te vergroten. Maar wat zijn de overige functies van de schutting? Wil je kinderen of huisdieren in de tuin houden, dan is een buxus haag misschien niet zo’n goed idee. De open plekken in de haag kunnen ideale kruipplekken vormen. Wil je simpelweg een stukje afbakening en wil je het later leuk decoreren, ga dan op zoek naar een leuke goedkope schutting. Heb je niet overal buren en is privacy niet zo van belang, dan kun je een open schutting overwegen. Zoals je ziet is de uiteindelijke functie van de schutting zeker iets om in overweging te nemen.

Benodigd onderhoud

Hoeveel uren aan onderhoud en verzorging ben je bereid aan je schutting te besteden? Een buxus haag kan ongelooflijk mooi zijn, maar loopt ook meer risico’s en heeft meer verzorging nodig dan een simpele houten schutting. Waar je een buxus haag 2 keer per jaar goed moet snoeien, hoef je een houten schutting slechts bij uitzondering een keer in de lak te zetten. Vergeet ook niet dat een buxus haag af en toe wat hulp nodig kan moeten hebben. Om gaten te voorkomen moet je de takken af en toe wat helpen om in de juiste richting te groeien.

Mogelijkheden

Wat wil je uiteindelijk allemaal met de schutting kunnen doen? Wil je zelf creatief aan de slag gaan, dan kun je het beste voor een houten schutting gaan die je zelf leuk kunt decoreren. Wil je iets waar niets meer aan hoeft te gebeuren, dan is een kant-en-klare schutting de beste oplossing. Vergeet niet dat ook houten schuttingen mooi beplant kunnen worden met rozenstruiken of klimop – er zijn mogelijkheden genoeg!

Combi-schutting

Mocht je nu niet kunnen kiezen, dan kun je altijd voor een combi-schutting gaan. Zo kun je een deel van je terras afbakenen met een houten schutting, terwijl je tuin omringd wordt door een mooie buxus haag. Zo heb je het beste van beide werelden. Een andere mogelijkheid is om de buxus haag in een lage betonschutting te plaatsen. Op die manier heb je de fijne natuurlijke look van buxus, en voorkom je verloren huisdieren door kruipgaten aan de wortels.

Reacties