Drie benodigdheden voor het maken van je eigen meubels

Wist je dat het ontzettend leuk kan zijn om zelf aan de slag te gaan met het maken van meubels voor binnen of voor in de tuin?

22 Juni 2021

Ook krijg je een energiek gevoel van het bouwen van je eigen overkapping in de tuin. Schaf een aantal paalhouders aan, zorg voor het juiste hout en zet de constructie in elkaar! In plaats van een overkapping zou je ook een pergola kunnen maken met deze puntpaalhouders en wat houten balken. Meer heb je vaak niet nodig! In dit artikel lees je er meer over. Welke meubels zou jij zelf willen maken? 

1. Een tekening voor je meubels

Zelf meubels maken begint bij het uitwerken van een plan. Zorg voor een duidelijke constructietekening, welke je helpt de juiste elementen aan elkaar vast te maken. Ook vind je in zo’n tekening vaak meer informatie over het hout en gereedschap dat je nodig hebt om de meubels te kunnen bouwen. Op internet zijn tal van deze bouwtekeningen voor verschillende soorten meubels te vinden. Ook voor constructies buiten, zoals de reeds genoemde pergola of overkapping, vind je bouwtekeningen en stappenplannen. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met het ontwerpen van een meubel! 

2. Het juiste gereedschap 

Naast een tekening van de meubels is het belangrijk om het juiste gereedschap aan te schaffen. Door voor kwalitatief goed gereedschap te kiezen, zal het eindresultaat uiteindelijk het mooist zijn. Een goedkope zaag zaagt al snel scheef, evenals dat een goedkope boormachine niet krachtig genoeg is om door dikke balken heen te komen. Mocht je op dit moment nog niet willen investeren in duur gereedschap, dan kun je dit tegenwoordig ook eenvoudig huren. Er zijn verschillende verhuurders van gereedschap voor de bouw van meubels. 

3. Kwalitatief goede materialen 

Niet alleen gereedschap wat je gebruikt bij het bouwen van meubels moet van hoge kwaliteit zijn voor een optimaal eindresultaat. Ook is het sterk aan te raden om niet te besparen op de materialen die je gebruikt bij het bouwen van een meubelstuk. Kies je bijvoorbeeld voor hardhout, voor oud steigerhout of voor douglas hout? Ook grenen- en vurenhout is populair. Het is afhankelijk van de meubels die je maakt en de plek waar je deze wilt gaan gebruiken, welke materialen benodigd zijn. Hardhout en oud steigerhout is bijvoorbeeld ideaal voor buiten. Daar waar grenen- en vurenhout vaker voor meubels in huis gebruikt worden. 

Reacties