Waarom fruitbomen een echte toevoeging in je tuin zijn

Door de jaren heen is de Nederlandse leefomgeving enorm versteend. Veel tuinen bestaan voornamelijk uit tegels en in de steden is minder groen te zien.

Guido van Loon 28 Augustus 2021

En dat terwijl groen ontzettend nodig is met het oog op klimaatverandering. Natuur hier en daar kan al veel doen tegen hittestress en droogte. Daarom hebben verschillende partijen in Nederland, waaronder IVN Natuureducatie, Milieu Centraal en Groene Stad, in samenwerking met de overheid het afgelopen jaar de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ opgezet om zo ons land weer wat groener te maken.

Hoe kun je je tuin eenvoudig en snel vergroenen?

Aan een groene tuin kun je zelf je steentje aan bijdragen (of liever weghalen) wanneer je over een eigen stuk grond beschikt. Het weghalen van tegels is natuurlijk al een heel goed begin. Maak ruimte voor grond, gras, plantjes en bloemen. Op die manier zorg je ervoor dat er meer ademruimte in je leefomgeving komt; ook draag je bij aan een betere biodiversiteit. Bijen en andere insecten worden heel vrolijk van jouw aangeplante groen. Het leuke is dat je helemaal geen échte groene vingers hoeft te hebben om iets van je tuin te maken.

Er zijn namelijk genoeg planten en bomen die redelijk eenvoudig te planten en te onderhouden zijn. Fruitbomen zijn bijvoorbeeld een echte verrijking voor je tuin; deze kun je kopen in verschillende formaten en leeftijden. Dit soort bomen kennen veel voordelen én zien er kleurrijk en bijzonder uit. Neem bijvoorbeeld een appelboom uit de Betuwe waar je de meest sappige appels van krijgt. Of ga voor een boom met sierappels - puur ter versiering van de tuin. Hieronder lees je meer over de voordelen van fruitbomen in je tuin.

Fruitbomen zijn de ideale bron van vers fruit

Met de juiste verzorging en de nodige aandacht kan een fruitboom uitgroeien tot een grotere boom waar je ieder seizoen de lekkerste vruchten van kunt halen. Het enige wat je hoeft te doen, is het verse fruit van de boom te plukken. Vervolgens kun je met dat fruit doen en maken wat je wilt. Verse appels gebruik je bijvoorbeeld voor het maken van sap of een smakelijke appeltaart, peren zijn heerlijk voor een compote of als toevoeging bij een smoothie en kersen doen het altijd goed voor jam. Het fijne van dit fruit is dat het helemaal gratis is! Je hoeft immers alleen voor de boom te betalen.

Bloesems van fruitbomen zijn oogverblindend

Een mooie appelboom of kersenboom ziet er sowieso al prachtig groen uit wanneer er vruchten aan hangen. Voordat die periode begint is er een periode van bloei waarin de meest kleurrijke bloesems ontstaan. Het zijn met name de bloesems van appels en kersen die er bijna magisch uitzien. Voor een korte tijd schitteren deze bloesems in witte, roze en rode tinten achter of voor je huis. Alleen voor dit bijzondere plaatje zou je eigenlijk al een fruitboom in je tuin willen hebben. In combinatie met andere kleurrijke planten en bloemen is een fruitboom een echte eyecatcher. Het zorgt in ieder geval voor meer sfeer in je tuin en leefomgeving.

Er is ontzettend veel keuze in fruitbomen

Waar we het eerder hadden over een appelboom uit de Betuwe is het goed om te weten dat alleen binnen die categorie al volop keuze is. Van de vele verschillende soorten appels die er bestaan, is er een aantal bomen dat je kunt planten in eigen tuin of zelfs in een grote pot in de tuin. Denk aan lekkere Jonagolds, Elstars en Fuji’s. Ook zijn er allerlei boompjes te koop met sierappels en kun je kiezen voor fruitbomen met ander fruit. Je kunt het zo gek nog niet bedenken: van perzikbomen tot kersenbomen en van notenbomen tot pruimenbomen - er is van alles te planten. Bedenk dus zelf welke fruitboom of welke variatie aan fruitbomen je in je tuin wilt en je kunt je eigen bomenparadijs maken.

Deels zelfvoorzienend leven met fruitbomen

Tot slot is het interessant om te kijken naar een woontrend die we steeds vaker zien: (deels) zelfvoorzienend leven. Steeds meer mensen vinden het aantrekkelijk om op die manier te leven. Dit doe je bijvoorbeeld al met zonnepanelen, je eigen verzorgingsproducten maken, je afval hergebruiken en door te beginnen met het verbouwen van je eigen voedsel. Fruitbomen, zoals appelbomen en perenbomen, kunnen een goede basis zijn van deze lifestyle. Natuurlijk is dat niet het enige dat je nodig hebt binnen deze moderne en toch ouderwetse manier van leven. Verbouw ook andere groenten, kruiden en gewassen en kies ervoor om bijvoorbeeld kipjes te houden die eieren leggen.

Reacties