Foto: Geraniums aangepast

Genieten van geraniums

Nieuwe generatie zomerbloeiers

Geraniums maken van de Nederlandse zomer een groot feest! Oubollig? Welnee, de nieuwe generatie geraniums is hipper, mooier en sterker dan ooit. Kwekers zijn erin geslaagd om het kleurenpalet uit te breiden. Bijvoorbeeld met tweekleurige geraniums. Ook worden bestaande soorten steeds sterker gemaakt. Zo zijn ze beter bestand tegen droge periodes en dat is voor planten die in potten staan een extra belangrijke eigenschap. Daarnaast zijn er soorten die geuren. Geraniums zijn vanaf april verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum, bloemist en supermarkt.

Verrassende kleuren

De ene geranium is de andere niet. De meest bekende soorten zijn de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Ze zorgen allemaal voor een rijke bloemenzee en met name de hangende soorten zijn prachtig in hanging baskets. De meest voorkomende kleuren zijn roze, wit, paars en rood. Maar laat je ook eens verrassen door nieuwe geraniums met tweekleurige bloemen: ton-sur-ton of met een contrasterend oog. Geraniums zijn tevens goed te combineren met andere zomerbloeiers als Petunia, Lobelia en Verbena.

Geuren

Hoewel geraniums vooral decoratieve waarde hebben zijn er ook soorten met een heerlijk parfum. Zo zijn er geurgeraniums (Pelargonium graveolens) waarvan het blad ruikt naar munt, chocola, appel en sinaasappel. Last van muggen? Citroengeraniums (Pelargonium cripsum) houden ze op afstand.

Verzorging

Geraniums zijn sterke zomerbloeiers en staan garant voor een uitbundige bloemenzee. Zet ze op een zonnig plekje of in de halfschaduw. Geef regelmatig water en verwijder de uitgebloeide bloemetjes. De geranium maakt dan continu nieuwe bloemknoppen aan. De bloei duurt tot diep in het najaar. Voor een extra uitbundige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding.

Reacties
Anderen bekeken ook