Foto: MEDITE_TRICOYA_Oxford_Planters aangepast

Fraaie, handgemaakte plantenbakken van Medite Tricoya Extreme

Oxford Planters was één van de eerste bedrijven in Engeland die overstapte op MTX

Mede dankzij de duurzame Medite Tricoya Extreme (MTX) panelen waarvan ze worden gemaakt, hebben de handgemaakte Oxford Planters plantenbakken een lange levensduur en strak uiterlijk.

Oxford Planters was één van de eerste bedrijven in Engeland die overstapte op MTX. Het bedrijf had daarvoor bekendheid verworven als leverancier van hoogwaardige plantenbakken van hardhout. Tegenwoordig wordt MTX gebruikt voor de geverfde producten uit het leveringsprogramma, waartoe ook tafels, stoelen, banken, tuinhekken en pergola’s behoren. Bij de keuze van het materiaal laat het bedrijf zich leiden door twee belangrijke eigenschappen: de duurzaamheid van het materiaal en de strakke afwerking.

Ook de stabiliteit van MTX verklaart de keuze van het bedrijf voor dit materiaal: bij blootstelling aan vochtige weersomstandigheden, zoals die in Engeland, Nederland of België, behoudt het zijn vorm. De fijne details van de plantenbakken stellen bijzonder eisen aan een strak oppervlak. Voor een perfecte detaillering verkiest het bedrijf een materiaal dat vormvast is en tegelijkertijd comfortabel te bewerken.

MTX panelen worden vervaardigd volgens een organische procedure die ook wel acetylatie wordt genoemd. Dit proces verandert de chemische samenstelling van het hout, door vrije hydroxylen om te zetten in acetylgroepen. Hierdoor neemt de eigenschap van hout om vocht op te nemen, in belangrijke mate af. Het resultaat is plaatmateriaal met een verbeterde dimensionele stabiliteit, duurzame prestaties in vochtige omgevingen en bestandheid tegen aantasting door schimmels.

Deze bijzondere kenmerken doen geen afbreuk aan de gebruikelijke ontwerpmogelijkheden van traditioneel MDF. De verbeterde stabiliteit van de MTX panelen zorgt zelfs na het verven voor een verlengde levensduur van de coating. Het extra gladde oppervlak leent zich ook voor complexe en nauwkeurige bewerkingen en ontwerpen.

Ook Oxford Planters ervaart het werken met MTX als zeer eenvoudig; het materiaal werd na grondige tests en proeven gekozen als goede basis voor structureel betrouwbare en fraai ogende oplossingen. MTX is FSC gecertificeerd en voldoet daarmee aan strenge milieustandaarden. Met het gebruik van MTX zijn bedrijven er dan ook van verzekerd dat het materiaal afkomstig is van milieuverantwoorde, natuurlijke bronnen.

Meer informatie: Oxford Planters

Reacties