Foto: salix_wilg_mooiwatplantendoen_1

Een aaibare wilg: de Salix

De wilg, vooral bekend langs het water, is er is in alle soorten en maten

De wilg is hier ook naar vernoemd, Salix komt namelijk van het Keltische sal (dicht bij water). Van Japans, tot treur- of knotwilg: de Salix is de mini-versie van de wilg en perfect voor elk balkon of terras. De bloeivorm van deze wilg noemt men katjes, die in februari worden gevormd. Dit geeft de Salix een aaibare aantrekkingskracht. 

Van nature is de wilg een snelgroeiende plant, waardoor deze symbool is geworden van vruchtbaarheid. De katjes van de Salix zijn ook een vruchtbare bron van stuifmeel, waardoor nuttige bijen en hommels langs deze wilg trekken. Dit maakt ze van groot belang voor het ecosysteem in Nederland. Met een kleinere tuin of mini-balkon zijn het bonte wilgje ‘Salix integra’ en het kleine treurwilgje ‘Salix Caprea’ een aanrader. 

Neem vooral de voorjaarssfeer van de tuin of het balkon ook in huis. De takken met katjes zijn leuke decoratie is een hoge vaas, vooral die van de kronkelwilg, ofwel de Salix matsudana 'Tortuosa'. Zo kun je zowel binnen als buiten van de Salix genieten. 

Wist je dat?

Wilgen werden gebruikt om klompen van te maken? Het werd door Nederlanders bestempeld als het beste hout om mee te werken. Tegenwoordig wordt ook vaak populierenhout gebruikt, omdat dit makkelijker te verkrijgen is.

Reacties