Foto: 2015/Duurzaam-genieten-tuin.jpg

Duurzaam genieten van de tuin

Het voorjaar staat voor de deur! Tijd om de tuin weer klaar te maken voor de zomer. Uiteraard doe je dit wel op een duurzame, milieuvriendelijke manier.

Van de tuinmeubelen tot de nieuwe schutting en alles wat er tussen zit. En kleurrijk, want duurzaam en kleur gaan hand in hand deze zomer.

Waarom duurzaam?

Je hoort overal dat het beter is om duurzame producten te kopen. Maar wat is duurzaam eigenlijk? Duurzaam is de term voor alles dat op een milieuvriendelijke, ecologische of biologische wijze is verkregen en vervolgens lang mee zal gaan. Zo is windenergie bijvoorbeeld een duurzame vorm van energie: de wind zal niet stoppen met waaien en kan dus niet ‘op’ raken, wat aardolie bijvoorbeeld wel kan. Duurzaam hout heeft bijvoorbeeld een FSC keurmerk, dat aangeeft dat het hout op ecologische wijze is verkregen en dat er voor iedere gekapte boom een nieuwe is terug geplant. Er zijn verschillende soorten hout te vinden die op deze manier verkregen wordt.

Recyclen & onderhoud

Recycling is overigens ook heel duurzaam. Recycle tuinafval eens in een compost bak. Takken kun je ook versnipperen en vervolgens over de aarde strooien. Naast recycling is onderhoud van de tuinmeubelen of de schutting ook heel belangrijk om de duurzaamheid goed te bewaren. Gebruik hiervoor verf zonder lood en maak het schoon met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. En mocht het hout en de tuinmeubelen dan toch aan vervanging toe zijn, breng het oude dan naar de milieustraat.

Duurzaam genieten

Wil je extra genieten in de tuin? Kies dan ook voor duurzame tuinmeubelen van duurzaam hout. Houten tuinmeubelen bieden veel gezelligheid en geven de tuin net een beetje meer uitstraling. Bij hout kun je denken aan robuust steigerhout of teak. Beide kunnen tegen een stootje als het gaat om het Nederlandse klimaat, zijn goed te onderhouden en kun je met leuke kussens helemaal aankleden zoals jij dat wilt. Passen tuinmeubelen van hout niet in jouw budget? Dan is weersbestendig kunststof aan te raden. Vaak zo gemaakt alsof de tuinmeubelen van riet lijken gemaakt.

Zonne-energie

Ook heel duurzaam en perfect voor extra sfeer in de tuin bij de tuinmeubelen van hout zijn lantaarntjes op zonne-energie. Deze prik je vaak makkelijk in het gazon. Dankzij de eigen zonne-chip laadt de lantaarn zich gedurende de dag op om ’s avonds zijn licht sprookjesachtig over het terras te laten schijnen. Haal deze lantaarntjes in de herfst wel naar binnen, zodat ze lang mee blijven gaan.

Kleur in de tuin

De trends voor het komende seizoen in de tuin of op het balkon zijn kleurrijk, licht en natuurlijk. Breng extra kleur in de tuin met gezellige bloembakken in verschillende lichte kleuren en stem hier ook de kussens voor je tuinmeubelen op af, zodat er een mooi geheel ontstaat waar je lang – en duurzaam – van zal genieten. Daarnaast zien we ook veel grote bloempotten terug als tuintrend, maar dan van lichte materialen zoals vinyl. Ideaal voor het versieren van de voortuin.

Met bovenstaande tips kun jij deze zomer duurzaam genieten van je tuin!

Reacties