Foto: japansehulst-green-hedge-haag

Japanse hulst aanplanten om geen last te hebben van de buxusmot

De Japanse hulst, ook wel bekend met de naam Ilex crenata, wordt door veel mensen gezien als de ideale buxusvervanger.

Guido van Loon

Zoals je wellicht weet heeft de buxus veel te lijden onder schimmelziektes en de buxusmot. Deze winterharde, groenblijvende plant werd veel gebruikt om haagjes mee te vormen. Maar de ziektes en de mot tasten de buxus dusdanig aan, zodat deze haagjes er lelijk, kaal en ongezond uitzien. Behandelen is maar beperkt mogelijk en bovendien duur. Beter is het om deze buxushaagjes te vervangen door de Japanse hulst. Deze vertoont veel overeenkomsten met de buxus. Het is winterhard, verliest geen blad, blijft altijd groen, heeft ook fijne, groene blaadjes en is zeer aantrekkelijk geprijsd. Maar de Japanse hulst is niet vatbaar voor schimmelziektes en de buxusmot. Daarmee is het dé meest ideale buxusvervanger.

Japanse hulst geschikt voor iedere snoeivorm

De Japanse hulst is, net als de buxus, geschikt voor iedere snoeivorm. Met regelmatig snoeien houdt je de plant goed in vorm en wordt de groei bevorderd van de takken en blaadjes. Je kunt de Japanse hulst dus prima als haag aanplanten maar ook individueel is het een schitterende verschijning. In het voorjaar vormen er zich kleinschalige, witte bloemetjes aan de frisgroene, licht bollende blaadjes. Na de bloeitijd komen er kleine, zwarte besjes aan. Deze zijn erg in trek bij vogels. Als extra bonus heeft u, door het planten van Japanse hulst, volop leven in de tuin. Voor andere dieren en mensen zijn deze besjes bij inname overigens licht giftig, dus pas daar een beetje mee op.

De standplaats van de Japanse hulst

De Japanse hulst gedijt op iedere plek goed. Dat wil zeggen dat het in de volle schaduw kan staan, de brandende zon of een combinatie van beide. Ook maakt het niet wanneer de Japanse hulst wordt aangeplant. Alleen bij vorst raden we dit af. De Japanse hulst heeft een voorkeur voor zurige grond die luchtig en goed doorlatend is. Zorg ervoor dat de grond waarin de Japanse hulst staat altijd vochtig is. Behalve snoeien, voldoende water en jaarlijks wat organische mest behoeft de Japanse hulst verder geen onderhoud. De kwalitatief zeer goede en sterke Japanse hulst is een aanwinst voor jouw tuin waar je weinig omkijken naar hebt.

Reacties