Foto: Roos2

It's a tough one, die Kerstroos

Als je hele tuin in winterslaap is, wordt de Kerstroos wakker. 

De grote witte bloemen met gele meeldraden stralen van november tot en met maart, ondanks wat sneeuw of kou. Bij vorst kan de plant wat slapjes erbij hangen, maar deze komt direct na de vrieskou weer statig omhoog. Dit maakt de Kerstroos heel populair. Zo populair dat deze plant – door de massale kweek – ziek werd en bijna helemaal verdween. Gelukkig is het gelukt om ze opnieuw te kweken. Met het oog op de donkere dagen is dat maar goed ook.

Er zijn nog veel meer redenen waarom we fan zijn van de Kerstroos:

  • In de Middeleeuwen werd de Kerstroos gebruikt om boze wintergeesten uit de buurt te houden. Spookt het in huis? Let the Helleborus work his magic.
  • Wil je je tuin even helemaal omgooien? De Kerstroos kun je gemakkelijk transplanteren.
  • Hou ongedierte uit de buurt, veel beestjes houden niet van deze plant.
  • De Kerstroos heeft een kleurrijk zusje: de Oosterse kerstroos. Met gele, roze en donkerpaarse bloemen. En vol spikkels. In allerlei soorten en maten verkrijgbaar.
  • Staat symbool voor pionieren en overleven. Hoe zou dat nou komen…
  • De naam Kerstroos komt uit een oude legende waarin de plant uit de sneeuw omhoogkwam uit de tranen van een meisje dat geen geschenk had voor het kindje Jezus. Dat is de echte Christmas spirit.
  • Hij geeft het zelf aan wanneer hij dorstig is – net een kind – door zijn bladeren slap te laten hangen. Na wat water staat hij er weer pront bij.

Wil je de Kerstroos kopen? Vraag dan naar de Helleborus Niger. Niet te verwarren met de Helleborus Foetidus aka Stinkend Nieskruid. Die kan bij aanraking een nare geur afgeven, dus geen handige keuze als je groene vingers hebt…

Reacties
Anderen bekeken ook