Alternatieven voor gras in het gazon

Bij een gazon denk je waarschijnlijk meteen aan gras. Maar zo vanzelfsprekend hoeft gras voor een mooi gazon niet te zijn! Dit zijn vier gras-alternatieven!

Weg met gras

Een lap groene sprieten waar in het voorjaar het onkruid weer uit omhoog schiet, alsof je het er nooit uit hebt getrokken. Soms groeit het gras zo hard dat je het met een wekelijkse maaibeurt niet eens bij kunt houden. Bovendien heeft het ook regelmatig een opknapbeurt nodig door gaten op te vullen met graszaad en bladeren mogen er niet op blijven liggen. Gras kan soms best veel werk zijn. Nu wil je natuurlijk niet meteen aan het kunstgras, dat komt de biodiversiteit van je tuin niet echt ten goede. Gelukkig zijn er andere alternatieven voor het gazon.

Bodembedekkers voor het gazon

Een alternatief is het gebruik van bodembedekkers. Het enige nadeel is dat niet elke bodembedekker geschikt is om intensief op te lopen. Voor veel grassoorten is dit geen probleem. Een belangrijk voordeel van bodembedekkers is dat ze, eenmaal goed dichtgegroeid, erg goed bestand zijn tegen onkruid. Voordat het zo ver is, moet er nog wel even onkruid gewied worden. Maaien is bijna nooit nodig, je hebt dus ook geen last van groenafval.

Leuke alternatieven

Dit zijn een aantal leuke alternatieven voor gras:

  • Loopkamille (Chamaemelum nivole). Deze plant groeit zeer plat en bloeit nauwelijks, wat zorgt voor een compact gazon. Wanneer de loopkamille bloeit en je er met blote voeten overheen loopt, zal er een heerlijke geur achterblijven. Houd er rekening mee dat kamille wel van een natte grond houdt.
  • Tijm of kruiptijm (Thymus praecox) kan wel tegen een stootje, maar wordt liever niet te veel belopen. Hij bloeit ’s zomers met prachtige paarse bloemetjes. Ook de kruiptijm laat een heerlijke geur achter.
  • Het stekelnootje (Acanea buchananii) kan goed tegen een droge bodem, maar wel gevoelig voor voetstappen. Je kunt de plant eventueel afwisselen met stapstenen, zodat je gazon intact blijft. Ook handig: het stekelnootje is niet scherp aan je voeten.
  • Koperknoopje (Cotula squalida) is ook een prima grasvervanger. Door zijn stevigheid kun je prima op het koperknoopje lopen. ’s Zomers komen er gele bloempjes tevoorschijn. Wordt de plant te groot? Gewoon even de grasmaaier eroverheen!

Nog een bijkomend voordeel van bodembedekkers: als de bloemen in bloei staan, trek je ook bijen en vlinders aan. Dit is weer goed voor de biodiversiteit van je tuin, en voor je eigen gevoel! Knip de planten regelmatig bij, zodat ze goed dicht kunnen groeien, en je de vorm van een echt gazon kunt behouden.

Een stukje grasveld over?

Ligt er een stukje gras in de tuin waar je nooit loopt? Een perfect plek om een mengsel van verschillende wilde bloemen te planten, strooi gewoon een eenjarig bloemenmengsel met graszaden over de te bezaaien plek. Loop je er toch af en toe overheen? Denk dan aan madeliefjes en klaver. Misschien herinner je je nog wel de grasvelden die vol stonden met madeliefjes en paardenbloemen, prima te bewandelen met blote voeten! Nog meer bodembedekkers als alternatief op gras lees je op Tuincentrum Overzicht.

Meer tuintips

Meer tips voor de tuin? Bezoek dan onze blog met inspiratie voor huis & tuin: goodgardn.nl. Deze blog is geschikt voor de beginnende tuinier, de professionele tuinier en iedereen zonder groene vingers. Alles kun je leren!