8 handige tips voor huis en tuin

Bij het aanleggen van je nieuwe tuin en inrichten van de woning is de keuze vaak enorm aan elementen en stijlen die je kunt toepassen.

29 Mei 2019

De materialen die je gebruikt zijn bepalend voor de uiteindelijke sfeer, waardoor de keuze voor de materialen heel erg belangrijk is. Naast de huidige stijl van je tuin en interieur moet je natuurlijk ook rekening houden met praktische zaken, zoals de inrichting van het interieur, een mogelijke vijver in de tuin of veel groen.
Met onderstaande tips ben je al een eind op weg met een interieur dat bij jouw past het aanleggen van jouw ideale tuin voor de zomer van 2019.

Tip 1: Welk type verharding gebruik je in de tuin

De verharding en soorten tegels in je tuin zijn een zeer bepalend element. Zo kun je kiezen voor beton of natuursteen, maar ook voor houten materialen. Bij de keuze voor het materiaal dien je niet alleen rekening te houden met de sfeer, maar ook met de functie die de steen heeft. Wordt er veel op gelopen dan kies je liever voor een slijtvaste steen en is het vooral voor de sier, dan wil je een steen die mooi zijn kleur behoudt.

Tip 2: Plaats opsluitbanden in de tuin

Een tweede tip is om opsluitbanden in je tuin te plaatsen die een stevige begrenzing bieden. Deze banden zorgen ervoor dat de bestrating van het terras niet wegloopt op verzakt. De opsluitbanden zijn er in verschillende soorten te krijgen, afhankelijk van de toepassing en de belasting van de bestrating. Ben je op zoek naar goede opsluitbanden voor in je tuin? Vind hier goedkope excluton opsluitbanden online voor ieder project.

Tip 3: Verlichting in de tuin

In je tuin kun je veel bepalen aan sfeer door verlichting toe te passen. Verlichting is echter niet alleen nodig voor de creatie van sfeer, maar ook een functioneel element. Voor sfeerverlichting kun je bijvoorbeeld denken aan spotjes die bomen uitlichten, terwijl een functioneel element de verlichting van een pad naar het achterste deel van je tuin zou kunnen zijn.

Tip 4: Beplanting: een enorm belangrijk onderdeel

Sommige tuinen zijn heel groen, terwijl in andere vooral steen terug te vinden is. Afhankelijk van hoeveel onderhoud je in je tuin wilt hebben, kun je een keuze maken voor de soorten platen en het plantschema van je tuin.

Tip 5: Accessoires en tuinmeubelen

Als het grootste deel van je tuin af is, kun je nog een hoop bepalen met de keuze voor accessoires en meubels die je plaatst. Denk dus van te voren al goed na waar je ruimte maakt voor meubels, zodat je deze op functionele en mooie plekken in je tuin kunt plaatsen.

Tip 6: Van buiten naar binnen

Nu je diverse tips hebt die je toe kunt passen in de tuin is het tijd om na te denken over het interieur van je woning. Bij de stijl van het interieur is het belangrijk dat dit (gedeeltelijk) overeenkomt met hoe je tuin buiten de woning eruitziet. Je wilt niet dat het interieur van je woning een totaal andere stijl heeft dan je tuin.
Stel je hebt een zeer strak afgewerkt tuin waarbij alle lijntjes duidelijk terug te zien zijn. Dan wil je binnen datzelfde effect hebben. Het kan ook zijn dat je een echte smart tuin hebt vol met gadgets, waarmee je veel in de tuin kunt bedienen. Waarom zou je dit dan binnen niet net zo regelen? Tot slot kan je kiezen voor een zeer groene tuin. In je woning kun je ook een groen effect te creëren door net wat meer planten te gebruiken in de woonkamer.

Tip 7: Modern, antiek of allebei

Een antieke stijl in de woning wordt ook steeds vaker weer toegepast. Of toch liever een hele moderne woning? Waarom niet allebei! Er worden veel nieuwbouw woningen gebouwd waarbij antieke materialen worden gebruikt. Op deze manier wordt er een mooi contrast gelegd tussen antiek en modern. Dit zorgt voor een rustiek gevoel.
Om dit effect optimaal te creëren dient hier vaak rekening mee gehouden te worden tijdens de bouw. Heb je deze mogelijkheid niet? Dan zijn er nog een aantal manieren om alsnog voor een antieke effect te zorgen in jouw moderne woning. Sommige onderdelen zijn niet zo moeilijk te vervangen, zoals het regelen van antieke deuren of verschillende accessoires. Antieke retro lampen zijn bijvoorbeeld snel aan het interieur van de woning toegevoegd. Denk ook aan kandelaars, antieke potten of prachtige kroonluchters.

Tip 8: Onderschat de kracht van het licht niet

Het licht in de woning is ontzettend belangrijk en voornamelijk het daglicht wordt vaak onderschat. We kunnen prachtige verlichting kopen, maar voor overdag is het belangrijk dat er zonlicht naar binnen kan komen. Dit zorgt voor de beste sfeer in de woning. Met de ramen is bovendien bijzonder veel te decoreren. Heb je wel eens gedacht aan stijlvolle paneelgordijnen, elektrische rolluiken voor het comfort, raamfolie voor meer privacy, maar toch daglicht of aan mooie hout shutters?